Sčítání 2011

Částečné výsledky sčítání obyvatel 2011 se mi zdají velmi pozoruhodné, jako asi každému, kdo se o náboženství zajímá. Dovolím si pár krátkých postřehů.

Zde je stručný přehled výsledků:


Existence skupiny 4,77 milionu lidí, kteří se rozhodli nesdělit svůj postoj k víře, je velmi mrzutá a celé výsledky výrazně zkresluje. Srovnání s minulým sčítáním rovněž komplikuje nová kategorie “věřících bez církve”, která je nadto docela početná.

I tak ty výsledky ale o lecčem vypovídají. Předně, neumím si moc představit věřícího člověka, pro kterého je víra v životě důležitá, a přitom necítí potřebu hrdě se k ní přihlásit. Takového člověka bych v kolonce “neuvedeno” neočekával. To samé platí i o nevěřících. Kdo má jasně definovaný názor, nemá důvod dělat s ním drahoty. Lidi s jasně definovaným názorem, a se zájmem o celou problematiku navíc určitě zajímá, jaká je situace ohledně religiozity v Česku – a proto Sčítání v prvé řadě sami správně vyplnili.

Proto hádám, že těch 4,77 milionu lidí jsou lidé bez zájmu o problematiku. Jsou to lidé, pro které víra či nevíra v Boha není téma. Jsou to lidé nábožensky chladní. Od posledního sčítání tato skupina nábožensky chladných lidí navíc dramaticky narostla, víc než pětinásobně!

Na místě je otázka, proč církve nejsou schopny tyto lidi oslovit. Proč se v Česku míjí nabídka s poptávkou na trhu religiozních ideí?

Podle mého názoru je jedním z důvodů i to, že naše církve jsou uzavřeny do své ulity. Náboženské pořady v televizi, v rádiu atd. jsou PRO VĚŘÍCÍ. Věřící se nesnaží upoutat ty “nerozhodnuté”, “chladné”, nabídnout jim něco co hledají, naopak, žijí si ve svém vlastním světě. Když zavítá na nějaký křesťanský web člověk, který už v době víru nemá, musí ho to jen utvrdit v tom, že tohle není nic pro něj.

Dále si myslím, že křesťané žijí v iluzi, že věřit v Boha se v našich končinách celkem automaticky rovná věřit v JEJICH Boha. Nedostatečně si připouštějí, že někdo může věřit, že existuje cosi jako Bůh, ale myšlenka že tento Bůh před 2000 lety sestoupil na Zemi v lidském těle, aby je pak svou smrtí spasil, mu přijde jako očividný nesmysl. Co dělají věřící, aby ukázali takovým lidem, že to nesmysl není? Co pro to aktivně dělají?

Co dělají věřící proto, aby pochopili důvody lidí, kteří v jejich Boha nevěří?

Podle toho co vidím denodenně ve svém každodenním životě – tak nedělají nic. Jen sedí ve své ulitě, poslouchají svá rádia, modlí se spolu ve svých kostelech, a o své víře se snaží veřejně nemluvit, a chraň Bůh aby se ji snad snažili nějak obhajovat!

Pokud církve nedokážou přesvědčit Českou veřejnost v prvé řadě o tom, že víra v Boha JE TÉMA, a to z konkrétních důvodů, a navíc že realitou je zrovna křesťanský Bůh a ne jiný, a pokud se s tímto nebudou sami snažit proniknout do veřejného prostoru, a nepřestanou se o tom ujišťovat jen sami mezi sebou – pak budou zaslouženě následovat osud politické strany KDU-ČSL.

Nechci malovat čerta na zeď, ale mám za to, že jejich Bůh jim s tímto nepomůže.

109 thoughts on “Sčítání 2011

  1. Machi

    “Farar dostava plat fakt smiesny”

    Když jsem to minule počítal, dle ministerstva platí přes 3000 zaměstnanců církve částkou skoro 1,5 miliardy. Nedávno tu někdo dával odkaz. Mě tedy vyšlo, že průměrný plat je ~22 000 hrubého měsíčně. Jestli tohle je směšný plat, pak co má říkat průměrný dělník, o takových prodavačkách ani nemluvě.

  2. Michal Post author

    no ono to je celkem jasné, těch 22000 budou IMHO kompletní náklady na zaměstnance, tj. včetně zdravotního a sociálního pojištění, včetně té části placené zaměstnavatelem.

  3. Machi

    Stát platil v roce 2010 4869 duchovních. 1,5 mld byly náklady na všechny církve + provozní náklady a prostředky na opravu církveního majetku. Nicméně platová složka je z těchto nákladů nejvyšší.
    Pro katolickou církev to dělá 22 749 Kč na jednoho duchovního v roce 2010.
    Mimochodem Protestante váš údaj je pro rok 2005!!!
    Jestli jste si nevšiml, platy rostou rok od roku (snad z výjimkou posledního).
    Mimochodem ze zdroje, který mám k dispozici, byl průměrný plat kněží v roce 2005 13 470 Kč.

  4. protestant

    Jaromír Drábek: „My jsme ve shodě s ministrem kultury předložili vládě návrh, aby ke změnám platů duchovních nedošlo, a to zejména z toho důvodu, že již v minulosti se velmi výrazně rozevíraly nůžky mezi průměrnou mzdou v České republice a průměrnými platy duchovních, kde dnes je ten průměrný plat na úrovni 16 800 korun oproti průměrnému platu v celé České republice – přes 24 tisíc korun. A vzhledem k tomu, že 85 procent duchovních je s vysokoškolským vzděláním, a ta práce je velmi podobná práci pedagogických pracovníků, u kterých vláda výrazně zvyšuje to platové ohodnocení, tak vláda uznala ty argumenty. Schválila ten postup, že co se týká platových tabulek duchovních, tak že nedojde k žádné změně.“

    http://www.rozhlas.cz/nabozenstvi/zpravy/_zprava/822279

  5. lucy

    Mily Machi to ste tam dali fakt peknu tabulku. Podaktore struktury v CR uz asi dopredu presli na eura. A kto udava pocet osob v desatinnych cislach? Alebo je mozne mat 3191,5 knaza? Tak ci tak objem nakladov je tam akosi skandalozne maly. A ked to vydelim pocet osob x platy…

  6. josefs

    Bez zajímavosti není ani jiný údaj ze stránek Ministerstva kultury, vycházející z údajů samotné římskokatolické církve:
    Ač od minulého sčítání (2001) ubývá této církvi 100 000 členů ročně (sčítání 2011 dokládá ještě větší úbytek), přesto jim – v podobném poměru ale naopak – ROSTE počet státem placených duchovních!
    U jiných církví se tento jev neobjevuje, maximálně tam dochází k tomu, že věřících ubývá a počet duchovních zůstává.

  7. Ignác Pospíšil

    Předpoklad autora “Předně, neumím si moc představit věřícího člověka, pro kterého je víra v životě důležitá, a přitom necítí potřebu hrdě se k ní přihlásit. Takového člověka bych v kolonce “neuvedeno” neočekával.” je zcela chybný. Znám celou řadu hluboce věřících katolíků, co kolonku nevyplnili prostě protože nevidí důvod, proč by měli státu/režimu, kterého nepovažují za svého přítele, tuto informaci sdělovat.

  8. Michal Post author

    Hm, a ti lidé si nemyslí, že je důležité, aby bylo v České “něcistické” ne-li bezvěrecké společnosti vidět, že ke Katolické církvi se stále hlásí dost lidí? Nemyslí si ti lidé, že je dobré, aby Katolická církev měla i v Česku respekt – a že ten mít nebude, když se k ní přihlásí pět a půl věřícího? Nenapadlo ty lidi, že v době, kdy se mluví stále hlasitěji o úpadku víry v ČR, který se projevuje i ve výrazně nižší návštěvnosti kostelů, by bylo dobré, aby se k víře přihlásilo co nejvíc lidí, kteří to s ní myslí vážně?

    Nenapadlo tyhle Katolíky o kterých mluvíte, že celá věc má i jasnou zpětnou vazbu? Když se k víře přihlásí víc lidí, může to působit na váhající, aby se připojili k progresivnímu trendu. Když naproti tomu vidí veřejnost úpadek víry, a růst lidí kteří se ke své víře veřejně odmítnou přihlásit – pak se podle toho taky zachovají?

  9. Michal Post author

    Mimochodem, když tu kolonku nevyplní, tak státu informaci sdělují, a ne že ne. Sdělují mu – moje víra mi NESTOJÍ ZA TO, abych se k ní přihlásil. A pokud to takto nemyslí, jejich chyba: jsou svéprávní, a elementární důsledky jejich jednání jim mohou docvaknout.

    Čili, Ignáci, já tohle neberu. Nemám nejmenší důvod myslet si, že Katolíků existuje v Česku nějak výrazně víc, než kolik se jich ke své víře ve sčítání přihlásilo. Současně je naprosto evidentní vaše motivace, abyste tvrdil opak, což samozřejmě čiňte dle libosti – jen netuším, kdo vám to bude baštit.

  10. protestant

    Michal says:
    November 30, 2012 at 2:26 pm
    Mimochodem, když tu kolonku nevyplní, tak státu informaci sdělují, a ne že ne. Sdělují mu – moje víra mi NESTOJÍ ZA TO, abych se k ní přihlásil.

    protestant:
    Neplatí. Zvláště u nepovinné kolonky to neplatí. Jedinou informací je to, že nechci sdělovat tuto informaci.

  11. Michal Post author

    Myslím že z výsledků toho sčítání je vidět, že řadě malých církví počet věřících NAROSTL… zvláštní, že u nich se teda věřící nějakou nechutí sdělovat něco státu netrápili. Zato se trápili věřící velkých církví… No, vím o přirozenějším vysvětlení.

    Ať to je jak chce, tak moje právo je interpretovat ty výsledky jak leží a běží. Plyne z nich, že ke Katolické církvi se přihlásilo necelých 40% věřících co před deseti lety. Těm co se k ní nepřihlásili bylo evidentně JEDNO, že případný mizerný výsledek Katolické církve bude příslušně interpretován – takže opět, bylo-li jim to jedno, tak ho směle interpretujme tak jak vyšel. Přesně o tohle tu jde.

    Spekulace o nějakých zástupech Katolíků, kteří se ke své víře nechtějí hlásit “protože to přece není povinné”, a “protože nemáme rádi svůj stát”, a bylo jim jedno jaké potíže tím způsobí své Církvi v poklesu její společenské reputace – jsou právě jen pustými spekulacemi.

    S takovou bych mohl klidně říct, že se beztak řada ateistů z recese přihlásila ke Katolicismu, a ve skutečnosti je tedy Katolíků ještě daleko míň než kolik jich vyšlo ve Sčítání.

  12. protestant

    Ono je to možná spíše tím, že NOVÍ věřící se tím rádi chlubí.

    A jak co bude interpretováno? Nejsme přece v nějaké soutěži, Tohle není žádné Česko hledá ….

  13. Michal Post author

    Jasný, já taky koneckonců nevidím důvod proč to tu teď řešit – už je to přece jen rok stará záležitost.

  14. Ignác Pospíšil

    Ad Michal: “Myslím že z výsledků toho sčítání je vidět, že řadě malých církví počet věřících NAROSTL… zvláštní, že u nich se teda věřící nějakou nechutí sdělovat něco státu netrápili.” – ani tady nemohu souhlasit. Srovnám-li např. vnější pozorování nárůstu počtu českých bratří a to, co vidím ve sčítání, tak bych řekl, že se u nich projevila tatáž nechuť, jen rostou tak rychle, že i přes to se k nim hlásí víc lidí, než v roce 2011. Koneckonců sronejme ten malý nárůst mezi lety 2001 a 2011 s více než 300% nárůstem mezi lety 1991 a 2001.

  15. Michal Post author

    Ignáci a vy tedy vlastně říkáte co?

    1) Že je jisté, že počet katolíků ani zdaleka neklesl o 60%, což jste schopen korektně doložit čísly
    2) nebo že ačkoliv je možné, že počet katolíků skutečně o klesl 60%, tak podle vašeho názoru (který ovšem nejste schopen doložit žádnými konkrétními daty) o tolik neklesl, ale klesl o méně,
    3) nebo že podle vašeho názoru neklesl vůbec, a zůstal cca stejný jako v roce 2001,
    4) nebo že podle vás dokonce stoupl …
    5) nebo ještě něco jiného?

  16. Ignác Pospíšil

    Říkám, že Vaše ničím nepodložené předpoklady o tom, že věřící považují za svoji povinnost se ve sčítání hlásit k víře, jsou nesmyslné…

    Pokud bych měl mluvit o počtu katolíků v ČR, skutečných římských katolíků, pak se obávám, že nám o nich neřekne nic smysluplného žádné ze sčítání. Protože ty vypovídají pouze o popularitě církví a ochotě občanů se k nim hlásit.

    U římskokatolické církve má smysl pouze počet katolíků pravidelně navštěvujících bohoslužby (řekněme jednou za čtrnáct dnů) a ten činí dle mého odhadu asi 5-6 % české populace a nyní již jen pomalu klesá (největší propad z asi 9 % na přelomu 19. a 20. století byl v prvním desetiletí 21. století).

    Pokud jde o řeckokatolíky, české bratry, pravoslavné a podobně, tak jejich počet rychle roste, u východních křesťanů především imigrací a domestifikací jejich vyznavačů, u evangelikálů především konverzemi od agnosticismu a ateismu (narozdíl od katolíků, husitů a protestantů hlavního proudu si evangelikálové nemusí dělat starosti s definitivním odpadem matrikových a zvykových členů, protože je téměř nemají).

    Vzestup evangelikálů (mnohem strmější, než ukazuje sčítání) je nepřehlédnutelný už na počtu vybudovaných nových modliteben či nezbytného rozšiřování stávajících, které je evidentně motivováno kapacitními důvody. Tam kde před deseti lety byly modlitebny poloplné, dnes nestačí. To je poměrně jasný údaj, zcela přebíjející pochybné statistiky sčítání, podle kterých u poloviny obyvatel nevíme nic a navíc zde máme tisíce jediů…

Comments are closed.