Sčítání 2011

Částečné výsledky sčítání obyvatel 2011 se mi zdají velmi pozoruhodné, jako asi každému, kdo se o náboženství zajímá. Dovolím si pár krátkých postřehů.

Zde je stručný přehled výsledků:


Existence skupiny 4,77 milionu lidí, kteří se rozhodli nesdělit svůj postoj k víře, je velmi mrzutá a celé výsledky výrazně zkresluje. Srovnání s minulým sčítáním rovněž komplikuje nová kategorie “věřících bez církve”, která je nadto docela početná.

I tak ty výsledky ale o lecčem vypovídají. Předně, neumím si moc představit věřícího člověka, pro kterého je víra v životě důležitá, a přitom necítí potřebu hrdě se k ní přihlásit. Takového člověka bych v kolonce “neuvedeno” neočekával. To samé platí i o nevěřících. Kdo má jasně definovaný názor, nemá důvod dělat s ním drahoty. Lidi s jasně definovaným názorem, a se zájmem o celou problematiku navíc určitě zajímá, jaká je situace ohledně religiozity v Česku – a proto Sčítání v prvé řadě sami správně vyplnili.

Proto hádám, že těch 4,77 milionu lidí jsou lidé bez zájmu o problematiku. Jsou to lidé, pro které víra či nevíra v Boha není téma. Jsou to lidé nábožensky chladní. Od posledního sčítání tato skupina nábožensky chladných lidí navíc dramaticky narostla, víc než pětinásobně!

Na místě je otázka, proč církve nejsou schopny tyto lidi oslovit. Proč se v Česku míjí nabídka s poptávkou na trhu religiozních ideí?

Podle mého názoru je jedním z důvodů i to, že naše církve jsou uzavřeny do své ulity. Náboženské pořady v televizi, v rádiu atd. jsou PRO VĚŘÍCÍ. Věřící se nesnaží upoutat ty “nerozhodnuté”, “chladné”, nabídnout jim něco co hledají, naopak, žijí si ve svém vlastním světě. Když zavítá na nějaký křesťanský web člověk, který už v době víru nemá, musí ho to jen utvrdit v tom, že tohle není nic pro něj.

Dále si myslím, že křesťané žijí v iluzi, že věřit v Boha se v našich končinách celkem automaticky rovná věřit v JEJICH Boha. Nedostatečně si připouštějí, že někdo může věřit, že existuje cosi jako Bůh, ale myšlenka že tento Bůh před 2000 lety sestoupil na Zemi v lidském těle, aby je pak svou smrtí spasil, mu přijde jako očividný nesmysl. Co dělají věřící, aby ukázali takovým lidem, že to nesmysl není? Co pro to aktivně dělají?

Co dělají věřící proto, aby pochopili důvody lidí, kteří v jejich Boha nevěří?

Podle toho co vidím denodenně ve svém každodenním životě – tak nedělají nic. Jen sedí ve své ulitě, poslouchají svá rádia, modlí se spolu ve svých kostelech, a o své víře se snaží veřejně nemluvit, a chraň Bůh aby se ji snad snažili nějak obhajovat!

Pokud církve nedokážou přesvědčit Českou veřejnost v prvé řadě o tom, že víra v Boha JE TÉMA, a to z konkrétních důvodů, a navíc že realitou je zrovna křesťanský Bůh a ne jiný, a pokud se s tímto nebudou sami snažit proniknout do veřejného prostoru, a nepřestanou se o tom ujišťovat jen sami mezi sebou – pak budou zaslouženě následovat osud politické strany KDU-ČSL.

Nechci malovat čerta na zeď, ale mám za to, že jejich Bůh jim s tímto nepomůže.

109 thoughts on “Sčítání 2011

  1. protestant

    Zda na rozdíl od ostatních článků jsem názoru že to Michal nezvládl. Dává do úst lidem kteří nevyplnili dotazník ohledně náboženství spekulativní odpověď. Je to podobné jako by těm skoro 3 milionům, kteří neodpověděli na otázku národnosti přiřkl, že žádnou národnost nemají.

    Já bych naopak očekával,že se čeští ateisté pochlapí a do kolonky vyplní že jsou nábožensky nevěřící.
    Ale takových je v tomto sčítání mnohem méně ( o několik milionů).

    Takže bychom měli hrát férově a počítat jen s těmi co odpověděli.

  2. Michal Post author

    Hm, já bych si za tím co jsem napsal ale stál, a to jak ohledně věřících, tak i nevěřících.

    Podle mě, lidí, kteří mají ohledně existence Boha jasný a pevný názor, a zároveň nevyplnili tu kolonku, je skutečně minimum. Chtěl bych vidět aktivního křesťana, který by se ke své víře rád nepřihlásil, a chtěl bych vidět aktivního ateistu, který by to na sebe s radostí nepráskl. A tito lidé mají i jasný motiv, proč to vyplnit: chtějí přece vědět, jak na tom situace ohledně víry v ČR je, protože je to zajímá!

    Myslím, že tohle je rozhodně víc, než jen spekulace.

  3. Michal Post author

    Ostatně – ať se zde někdo takový ozve!

    Hledá se člověk, který si je jist existencí osobního Boha (druhý nejčastější názor v mé anketě!) a nevyplnil kolonku ve sčítání! 🙂

    Alternativně se hledá i ateista, který má jasný názor že křesťanský Bůh neexistuje, a nevyplnil příslušnou kolonku!

  4. Slávek Černý

    Tak nevím jak to Michal zvládl nebo nezvládl. Napsal svůj názor, já mám názor jiný. Třeba když jedu kolem Brna, celkem rád si poslechnu Proglas. 🙂

    Při nejlepší vůli jsem také v datech nenašel oporu pro Michalovo tvrzení, že ti co nevyplnili otázku jsou nábožensky chladní.

    Z toho sčítání se dá spousta věcí dovodit. Kupodivu mi celkem odpovídající realitě přijde vyjádření ČBK.

    Statisticky správné mi přijde vzít v potaz jen ty lidi co odpověděli a pracovat s jejich poměry – ne absolutními čísly. Ty výsledky můžeme potom ještě určitými statistickými metodami trochu zpřesnit. Ale to je tak vše. pokud budu porovnávat absolutní počty, musím srovnat počet respondentů na stejný základ.

  5. Michal Post author

    Souhlas, je to můj názor. V datech ze sčítání pro něj opora není, to je jisté. Podle mě je ten můj názor ale i tak celkem logický. A hlavně je testovatelný! Vždyť uvidíme, zda se tu ozve někdo na tu moji výzvu… 🙂

  6. Michal Post author

    Co se týká křesťanských rádií, napsal jsem to zbytečně tvrdě, uznávám. 🙂

    Ale ten článek byl přece o něčem jiném. Podle mě
    1) těch 4,77 milionu lidí co to nevyplnilo tak jsou skutečně zhusta ti, kterým je víra ukradená
    2) skutečně mám pocit, že křesťanské ideje jsou v Českém veřejném prostoru vidět zcela minimálně. Křesťané mají svoje pořady, svoje rádia, svoje tiskoviny – ale jak moc obhajují svoje názory mimo ně? A obhajují svoje názory vůbec aspoň v těch “svých” pořadech a tiskovinách atd.? Těžko! Tam je zas pro změnu berou jako dané!

  7. Slávek Černý

    Tak já si myslím, že jsem celkem jasný ateista, ale vírou figuruji mezi 15.000 rytíři Jedi a národnost jsem nahlásil romskou.

    Ke sčítání jsem měl velmi rezervovaný vztah a myslím, že je z větší části zbytečné.

  8. Michal Post author

    No vidíš, ale vyplnil jsi to! 🙂
    Souhlasíš, že i když jsi ten výzkum svým způsobem bojkotoval, tak stejně o Tobě to mé tvrzení z toho článku platí? Do škatulky lidí, kteří to políčko nevyplnili a vykašlali se na to, jsi nespadl.

  9. Michal Post author

    I já si myslím, že je z větší části zbytečné. Ale když už se za něj vyhodily ty prachy, tak jsem to samozřejmě vyplnil podle pravdy. A na to, až tam zaškrtnu to políčko ohledně (ne)víry, jsem se vyloženě těšil 🙂

  10. Michal Post author

    Včera byl na idnesu ten článek
    http://zpravy.idnes.cz/kdo-nas-potrebuje-ten-si-nas-najde-komentuji-cirkve-obri-ztratu-ovecek-1zc-/domaci.aspx?c=A111215_150807_domaci_jj
    a Synodní senior Československé církve evangelické se tam vyjádřil takto:

    “s poklesem jsme počítali a zase se tak moc neděje. Kdo církev potřebuje, tak si nás najde.”

    Hm. Seď panenko v koutě, najdou tě. Myslím že přesně tohle je to, na co jsem chtěl tím článkem poukázat. Nevím, jestli tohle je pro církve optimální cesta. Ale koneckonců – ať dělají, jak myslí.

  11. protestant

    Michal says:
    Hm. Seď panenko v koutě, najdou tě. Myslím že přesně tohle je to, na co jsem chtěl tím článkem poukázat.

    protestant:
    Článkem jsi na to sice poukázal, ale data sčítání nic takového nenaznačují. 🙂

  12. Jiří Stodola

    Nelze než si povzdechnout podobně jako členové Ústavu pro výzkum společenského vědomí a vědeckého ateismu: klesá počet vědeckých ateistů, proto sem papeže nesmíme pustit!

  13. Jiří Stodola

    Máme tu přibližně 3 000 0000 věřících a 3 000 000 nevěřících. A 5 000 000 kolísavých intelektuálů. Tak do toho: blogujme a obracejme na víru nebo na víru v nevíru.

  14. protestant

    Souhlasím se slávkem – považuji sčítání za zbytečné. Mnohem levněji by to zvládl sociologický průzkum. Na co jiného ty sociology máme?

  15. jack

    Jiří Stodola says:
    December 16, 2011 at 1:51 pm

    Máme tu přibližně 3 000 0000 věřících a 3 000 000 nevěřících. A 5 000 000 kolísavých intelektuálů.

    jack: Nemáme ani 30 000 000 věřících, ani 3 000 000 věřících. A proč by 5 000 000 lidí měli být intelektuálové,tomu už vůbec nerozumím.

  16. Machi

    Můj osobní názor je, že oněch 5 miliónů lidí patří většinou mezi “Halíkovské něcisty”.
    Nevěří v křesťanského Boha, myslí si ale že by něco být i mohlo, ale je jim to úplně šumák. Tato otázka pro ně není ani v nejmenším důležitá.

    Menšině z nich to šumák není, ale z principu odmítají církev a vytváří si vlastní, alternativní modely nadpřirozených sil (duchaři, různé východní nauky atd.).

    Tento názor je ale založen jen na mé, zcela jistě zkreslené, anekdotické evidenci.

    Ještě bych dodal, že už ani nevím co jsem v dotazníku vyplnil. Počítám ale že bez víry a národnost česká. 🙂

  17. pwb

    Nastavení otázek ve sčítacím archu ohledně víry bylo špatné. Vede ke zmatečným výsledkům. Myslím, že tam měly být jen církevní příslušnost a bez vyznání.

  18. Michal Post author

    @pwb: no a ještě k větším zmatkům vedlo to, že ta otázka byla nepovinná :/

    Pokud měli pocit, že tou otázkou zasahují do něčích práv, tak ji tam neměli vůbec dávat, resp. nemělo být vůbec žádné sčítání.

Comments are closed.