Co je to ateismus


Slovo ateismus pochází z řeckého „atheos“, tedy a-theos, což znamená „bez boha“. Přirozená definice ateismu tedy říká, že ateismus je nevíra v Boha. Každý kdo v sobě nemá víru v žádného Boha je tedy ateistou.

Ateismus není ani víra, ani světonázor, ani ideologie, jak by mohla napovídat koncovka -ismus. Ateismus sám o sobě neimplikuje žádný názor na vznik Vesmíru, na vznik života, na morálku, atd.

Ateisty jsou například

1) lidé, kteří z nejrůznějších důvodů o možnosti existence Boha nikdy neslyšeli. Těm se říká implicitní ateisté.

2) lidé, kteří o možnosti existence Boha a o různých náboženstvích sice slyšeli, ale nepřikládají tomuto tématu velkou váhu. V Boha nevěří, a o celé záležitosti ani nepřemýšlejí. Do této skupiny lze zřejmě zařadit poměrně výraznou část Čechů.

3) lidé kteří možnou existenci Boha pokládají za téma hodné pozornosti, kteří o náboženství a o Bohu přemýšlejí, a kteří po zhodnocení jim známých argumentů došli k názoru, že víra v boha není opodstatněná.

4) lidé kteří pociťují jistotu že žádný Bůh neexistuje a otevřeně jeho existenci popírají.

Skupina (1) je jistě velmi málo početná (patří do ní např. některá přírodní etnika), ale o to důležitější a zajímavější je z teoretického hlediska.

Do skupiny (4) mohou patřit lidé indoktrinovaní nějakou ideologií, např. komunistickou. Jsou také docela zajímaví z teoretického hlediska (protože jejich postoje lze označit za jistý druh sekulární víry), a v praxi jde dnes o skupinu naprosto marginální. Autor tohoto textu neví o žádném ateistovi, kterého by sem bylo možné zařadit. Nepatří sem např. ani tak “skalní ateista” kterým je Richard Dawkins.

Pro nás budou důležité hlavně názory a argumenty skupiny (3).

Za povšimnutí stojí, že křesťané se s oblibou vymezují proti (dnes už spíše jen teoretické) skupině (4), protože z diskuze s příslušníky jiné (byť sekulární) víry lze vyjít neporažen mnohem snadněji, než z diskuze s člověkem, který má své postoje promyšleny a podepřeny racionálními argumenty…

208 thoughts on “Co je to ateismus

  1. protestant

    to Colombo:
    pastuji sem názory ODBORNÉ veřejnosti. Aby zdejší NEODBORNÁ veřejnost věděla jak se věci mají.

  2. spitfire

    Nefalzifikujeme samotného Boha, ten pořád může mít své místo, falzifikujeme jen jednotlivé představy o Bohu.

    -tak to jsme na stejné lodi Colombo, moderní teologie se o něco podobného snaží taky

  3. Colombo

    Protestant: zatím těch názorů odborné veřejnosti moc nebylo. Mohl by jste vypíchnout alspoň nějaký?

  4. Michal Post author

    Protestant píše: “Ale tady jde o to zda Alláh = Jahve = Křesťanský Bůh. Nikdo zde nehodnotí muslimy.”

    Ne, tady šlo o to, zda je třeba v našich končinách nějak do detailů vyvracet Islám.

    Myslím, že bez ohledu na to zda Alláh=Jahve, platí, že na tom že Islám není pravdivé náboženství se asi shodujeme všichni.

    A k tomu zda Alláh = Jahve: neexistuje ani jeden z nich, takže je to v zásadě jedno. Jinak záleží na definici. Pokud řeknu, že Islám je jedno ze tří Abrahamovských náboženství, a nic víc, pak Alláh=Jahve. Pokud ale dodám, že Alláh je ten bůh, který 1) chce aby se mu říkalo Alláh, 2) nemá syna, 3) vyvolil si proroka Mohemmeda, a 4) skrze něj sepsal svatou knihu jménem Korán – pak je Alláh jiný bůh než Jehova.

    BTW, krásně je na tom celém vidět, jak i náboženství podléhá evoluci, tedy přesně tomu principu, který mnozí věřící tak vášnivě zpochybňují 🙂

  5. protestant

    to Michal:
    zde je relevantní názor ODBORNÉ veřejnosti a ten zni:
    “Bůh křesťanů, židů i muslimů je stejný. To je fakt výslovně potvrzený kromě jiného i v koránu, Alláh je arabské jméno pro Boha. A dokonce označení Boha v aramejštině, kterou mluvil Ježíš, je slovu Alláh velice podobné. Takže pokud někteří lidé považují Alláha za speciálního muslimského Boha, je to projev jejich nevzdělanosti.”

  6. Michal Post author

    Protestante já s tím z hlediska našeho tématu nemám žádný problém – jde-li o jednoho Boha, pak to pro mě znamená poloviční dokazování. Nemusím se Alláhem vůbec zabývat, padá-li společně s Jehovou.

    I tak jsem ale přesvědčen že téma je vysvětleno mým první dnešním příspěvkem. Fakt záleží na definici. Vy jste si vybral tu první, a mě připadá jako vhodnější a realitě více odpovídající ta druhá. Proč to tímto neuzavřít?

  7. protestant

    Důkaz té neexistence by mne tedy fakt zajímal. Pokud to ovšem dokázat nedokážete pak jen ukážete, že ateismus je fakt náboženství. 🙂

  8. Michal Post author

    Odpovědí je “vílí argument” 🙂 Ale na toto téma chci napsat článek, tak nevím jestli se o tom tady a teď bavit 🙂

  9. Michal Post author

    Ve zkratce a trochu jinak (než skrze vílí argument): striktní důkazy existují tak leda v matematice. Jinak nelze dokázat v pravém smyslu vůbec nic. V reálném světě vytváříme teorie, a díváme se jak ta která teorie odpovídá faktům. Správná teorie by měla dávat predikce, ty by měly být testovatelné, a teorie by měla být falzifikovatelná.

    V tomto pojetí jsou “křesťanský Bůh existuje” a “křesťanský Bůh neexistuje” zcela korektní teorie, dávající testovatelné předpovědi, přičemž obě jsou falzifikovatelné; první z nich je falzifikovaná zcela přesvědčivě a mnoha způsoby, zatímco druhá není falzifikovaná žádným mě známým způsobem – naopak, její předpovědi skvěle souhlasí s realitou 😉

    Takže tak 🙂

  10. Michal Post author

    Tak např. Ježíš měl opakovaně a mnohokrát říct, že bude-li v něj člověk věřit, a bude o cokoliv prosit, pak se mu to splní. Jinými slovy, že modlitby fungují. Tomu také věří snad všichni křesťané.

    Jenže modlitby prokazatelně nefungují. Tedy FAIL.

    Existují mnohé pokusy o racionalizaci, ale nevím o žádném, který by nebyl zoufale slabý.

  11. protestant

    a ještě by mne zajímalo kde jste vzal to “…a bude o COKOLIV prosit, pak se mu to splní…”, protože je to holý nesmysl. Například pokud budete prosit o to aby váš bližní měl co největší utrpení, pak vás Bůh stoprocentně nevyslechne. 🙂

  12. Michal Post author

    Tak třeba:

    Není znám ANI JEDEN případ, kdy by člověku dorostla amputovaná končetina. Přitom veteránů z války, lidí s cukrovkou, atd. je spousta. Jistě někteří z nich jsou věřící, čistě z hlediska pravděpodobnosti – a většina z nich se jistě modlí. Leč zbytečně.

    Dále, na téma fungování modliteb byly dělány i seriózní výzkumy – nikoliv překvapivě dopadly také negativně.

    Vliv modliteb lze zkoumat statisticky i zpětně – prostě podíváme se, zda se třeba z rakoviny uzdravují věřící lidé častěji, než lidé nevěřící. Není k dispozici ANI JEDEN výzkum, který by podobný vliv potvrzoval.

    atd.

  13. Michal Post author

    Ale jistě, tak co třeba

    Mat 21
    21 Ježíš jim odpověděl: „Amen, říkám vám, když budete mít víru a nebudete pochybovat, nejenže budete moci tohle udělat fíkovníku, ale i kdybyste řekli této hoře: ‚Zvedni se a vrhni se do moře!‘ stane se to.
    22 Když budete věřit, dostanete, O COKOLIV v modlitbě požádáte.“

    Vidíte tam to “o cokoliv”, protestante, nebo mám vlčí mlhu? 🙂

    OK, i kdybychom to brali jako nadsázku, což samozřejmě můžeme, pak je ten slib i tak bezpochyby velmi silný. Zeslabme ten slib tak, že “o cokoliv co nebude zjevně nesmyslné (jako třeba zvedání hory), nebo čím někomu neublížíme, to se vám splní”. Jenže amputovaná noha nedorostla ani jednou. NIKDY. Bůh je všemohoucí, jistě může způsobit, aby amputovaná noha dorostla. Současně by tím tomu člověku pomohl, nikomu by neublížil, je to jistě menší zázrak než např. vzkříšení člověka z mrtvých … jenže DOBRÝ a MILUJÍCÍ Bůh člověku s amputovanou nohou nikdy nepomohl. NIKDY. Škoda.

  14. protestant

    Na tohle znám jeden vtip:

    …Uprostřed oceánu se topí človíček. Jede okolo loď a chlápek, co na ní pluje praví: Pojď, vylez si nahoru, já tě zachráním.
    Ale človíček odpoví: Né, mě zachrání Bůh!
    Za další okamžik jede okolo obrovský parník a kapitán človíčkovi hází záchraný kruh a křičí: Hééj, vy tam dole, chyťte se, my vás zachráníme.
    Ale človíček zase spustí: Néé, mě zachrání Bůh!
    Pak se človíčkovi zjeví nad hlavou vrtulník, hází mu lano a huláká: Haló, vy tam dole, chyťte se my, vás zachráníme.
    Človíček na to: Néé, mě zachrání Bůh!
    Po chvíli se človíček utopí, v nebi přistoupí k Bohu, poklekne si a praví: Ó Bože, já jsem celý život křesťan, věřím v tebe, modlím se. Prosím tě, řekni mi, proč jsi mě nezachránil? A Bůh na to: posílal jsem ti loďku, posílal jsem ti parník, posílal jsem ti vrtulník, můžu já za to, že ty jsi takový vůl?!!…. 🙂

  15. Michal Post author

    jojo, ten znám 🙂

    Jenže to není případ člověka s amputovanou končetinou. Ten přece ničí pomoc neodmítá – protože aby dorostla amputovaná končetina, to neumí způsobit NIKDO – kromě Boha. Ten se však do toho zjevně nechce míchat. Lidi s amputovanými končetinami asi nemá rád… 🙂

  16. protestant

    To je přesně ten případ. Kdo má amputovanou končetinu a čeká že mu doroste chová se stejně bláhově jako ten tonoucí. Místo aby hleděl okolo sebe jak nu Bůh pomáhá neustále civí na svou končetinu zda náhodou nedorostla.
    Podobné je to s fundamentalisty, kteří odmítají lékařské ošetření se slovy “Však mi Bůh pomůže”. A zapomínají že lékaři a medicína jsou božím nástrojem.

    Za celou tou vaší myšlenkou je naivní představa že Bůh je nějaký automat do kterého vhodíte modlitbu a on dodá zázrak.

    Ale křesťanská (židovská i muslimská) víra říká něco jiného – Buh je svrchovaný. Není to lidský otrok či sluha. Nemusí se nikomu zodpovídat. A na modlit bu odpovídá jak chce on – pokud vůbec chce.

Comments are closed.