Úvodem

Česká republika je všeobecně považována za extrémně ateistickou zemi. Toto tvrzení však není zcela přesné. My Češi jsme sice většinově nevěřící, avšak správnější by asi bylo říci, že jsme nábožensky chladní. Bůh pro většinu z nás prostě není téma. Škoda je, že v důsledku toho nespatřujeme valného smyslu ani v tom, abychom si sami ujasnili proč vlastně nevěříme. Podle názoru autorů tohoto webu je to chyba. Přemýšlivý člověk by měl mít jasno v tom, proč má takové či onaké názory.

Ačkoliv religiozní část naší populace je dosti aktivní, a nábožensky zaměřených webů je na českém internetu spousta (namátkou vira.cz, katolik.cz, katyd.cz, buh.cz, zpovednice.cz, kreacionismus.cz, memento.junweb.cz, atd.) tak ateistický web neexistuje k dnešnímu dni ani jeden. Situace je o to tristnější, že nevěřících lidí jsou v Česku víc než tři čtvrtiny, a aktivních věřících je v naší populaci pouhých cca 10%.

Tento web si klade za cíl pokusit se tuto situaci alespoň částečně napravit.

Chceme vytvořit nábožensky aktivní části populace ucelenou, konzistentní, jasně definovanou a hlavně vyargumentovanou alternativu. Chceme ukázat co je ateismus, kdo jsou ateisté, proč je ateismus jako názorová pozice legitimní a racionální, a chceme se zamyslet nad otázkami jako např. zda se ateisté mají za své názory stydět, zda je možná morálka bez křesťanství, atd.

Pokusíme se o nepředpojatý pohled na náboženství a na víru v boha, přičemž speciální pozornost bude věnována křesťanství, a to protože toto náboženství je u nás zdaleka nejrozšířenější.

4 thoughts on “Úvodem

  1. matt

    zpovednice.cz není křesťanskej server, vlastně nemá ani nic společnýho s vírou – je to diskuzní forum lol… asi jako forum na lide.cz :)))

  2. Michal Post author

    A jéje, uznávám, omlouvám se, moje chyba.
    Zpovednici.cz tedy neuvažujme, a místo ní přidejme

    http://www.gotquestions.org/Cesky
    http://www.tedeum.cz/
    http://zod.reformace.cz/
    http://www.granosalis.cz/
    stránky rádia TWR http://www.twr.cz/ a mnoho a mnoho dalších.

    A to počítám jenom ucelené weby, na nichž se podílí víc lidí. Pokud bychom uvážili i spíš soukromé, amatérské weby a blogy, objevily by se na straně ateismu snad tři (humble.sweb.cz, Polachův blog na idnesu, můj web, … napadá ještě někoho něco dalšího, co by stálo za řeč?) avšak na straně víry jsou takových blogů a soukr. stránek desítky.

    Jinak samozřejmě děkuji za upozornění.

  3. matt

    není zač – ale ono se občas na zpovednice.cz objeví pár fanatiků, ale je tam i hodně ateistů (a často se hádají)…

    Ale primárně je názvem “zpovědnice” myšlena možnost “svěřit se tam s problémem” 🙂 Je to něco jako trapeni.cz 🙂

Comments are closed.