Karlova dekonverze

Jsem si plně vědom toho, že nahlédnout absurdnost křesťanské víry zevnitř je velmi obtížné, zvlášť pro člověka, který ji bere vážně. Je to velmi obtížné, nikoliv však nemožné. Knihy inteligentních lidí, kterým se to povedlo, patří mezi mé nejoblíbenější. Godless Dana Barkera, Why I Believed Kennetha W. Danielse a Why I Became an Atheist Johna W. Loftuse. Jejich argumenty patří asi k tomu nejpádnějšímu a nejucelenějšímu, co jsem zatím četl.

Zejména Kenneth W. Daniels naprosto geniálně popsal své důvody, které mu bránily nahlédnout, co je každému mimo “stádo” jasné. (Slovo “stádo” jsem zda ani v nejmenším nepoužil v pejorativním významu: křesťané o sobě sami mluví jako o ovcích, o Kristu jako o pastýři, a o církvi jako o stádu. Odtud také název další knihy na výše uvedené téma, kterou jsem zatím nečetl, “Leaving the Fold”. Je to takové kouzlo nechtěného…)

Protože jsem si vědom všech těch důvodů, které věřícímu člověku zaslepují oči, ucpávají uši, a nastavují jeho motivační systém různými bizarními směry, o to víc si vážím lidí, které začalo znepokojovat, že by své životy mohli prožívat ve lži, a rozhodli se proto vydat se po v pravdě bohulibé cestě: nalézt Pravdu, a akceptovat ji, ať je jakákoliv. Hledání Pravdy je pak vedlo k opuštění bezpečného a pohodlného života ve Stádu a velkému kroku do neznáma králičí nory. No, a teď jsou na druhé straně, u nás. Víra je pryč. Jak už jsem dříve psal: nejsem si vůbec jist, že bych to já sám dokázal, kdybych někdy byl součástí Stáda.

Karel, který tu s námi už pěkných měsíců diskutuje, patří k těmto lidem. Patří mu za to můj upřímný obdiv. Poprosili jsme ho, zda by krátce nepovyprávěl svůj příběh. Karel souhlasil, takže mu tímto předávám slovo:

Byl jsem požádán, abych stručně popsal co mne vedlo k tomu, že jsem odstoupil od křesťanské víry.
Křesťanem jsem se stál vlastně dvakrát a pokaždé to co mne dostalo, byl stav, který nasleduje po tom, když uvěříte ( ten kdo neuvěřil toto těžko pochopi, snad pomůže připodobnění, velice hrubé: Máte nějaké problémy a dozvíte se, že přijíždí “tetička z Ameriky”, která vám tyto vaše problémy jede vyřešit. Pokud této zprávě uvěříte, i když tetičku nevidíte ani jste s ní nemluvili, nutně to ponese, ta víra, své ovoce).

Poprvé mi jako zapřisáhlému odpůrci náboženství (vycházelo to z mých zkreslených, povrchních představ) mluvil o Bohu bratr. Bylo to pro mne tak silné, vlastně zboural ty mé povrchní představy, že jsem uvěřil, přesněji bych řekl, víra se ve mně stala. Následoval, nebo to šlo ruku v ruce s uvěřením, úžasný pokoj. Představa o Bohu k Němuž mohu volat, na kterého se mohu spoléhat nemůže člověka nechat bez účinků. Zapojil jsem se do křesťanské církve, byl horlivým křesťanem. A hlavně, přijal jsem tézi, že Bible je Boží slovo. Tenkrát jsem příliš nepřemýšlel nad tím, co je vlastně základem pro toto přesvědčení. Víra prostě fungovala. Ale čím dál více jsem Bibli studoval, tím více se vynořovalo otázek. Myslím, že mne tenkrát dorazila kniha od M. Twaina – “Dopisy z planety země”, která mne donutila se zabývat otázkou po inspirovanosti Bible. Vedlo to až k tomu, že jsem toto přesvědčení zavrhl jako mylné a bylo otázkou času, kdy přestanu být křesťanem.

Jak je možné, že jsem se stál i přesto po 15-ti letech znovu křesťanem? Po tu dobu jsem byl s křesťanstvím srovnám, hledal jinde, buddhismus, hinduismus, advaita…., neuspokojen. Řekl bych, že my lide toužíme po klidu, po štěstí, po pevném bodě v tomto světě, což nás nutí hledat odpovědi na své otázky. Tento svět však tyto otázky neuspokojuje, aspoň mi se tak zdálo a zatím i zdá, neuspokojuje je tedy tak jak by se mi líbilo. Dalo by se říct, že jsem byl na dně a rozhodl jsem křesťanství znovu vyzkoušet, vyzkoušet Boha, Jeho zaslíbení. Vědomě jsem se rozhodl přijímat některé zaslíbení v Bibli jako pravdivé, to proto, že ti lide tam psali o pokoji, který svět nedává, psali o Otci, jenž se stará o své děti. Rozhodl jsem se tomu věřit i přesto, že Bibli jako takovou jsem jíž nepovažoval za inspirovanou, ale spíše jako svědectví lidi, kteří měli nějakou zkušenost s Bohem. A ta víra nesla své ovoce. Opět jsem zažíval to, co jsem kdysi zažíval při první konverzi, neskutečný pokoj, lásku, změnu chování k druhým lidem…. V podstatě jsem poznával, že to co oni zažívali, zažívám i já. Bylo to pro mne důkazem, že zpráva o Ježíši Kristu, tedy evangelium, je pravdivá. Vyznal jsem svou víru a byl opět křesťan. A myslel jsem si, že tomu tak bude navždy. Nebyla to pravda.

Mé druhé odpadnutí nebyl v podstatě dlouhý proces. Šlo o to, že jsem se začal kritický dívat na to, co je vlastně základem mé víry a zjistil jsem, že v podstatě vlastně nic. Písmo, jakožto zvěst o jediném Bohu a o Jeho Synu Ježíši Kristu mi začala být více a více nevěrohodnější, vlastně vše co jsem o Ježíši Kristu znal pramenilo z Písma. Kdybych měl své vědomosti o Bohu shrnout z toho co On sám mi řekl, musel bych říct – nic.

Pak tady byla moc víry, to co mne vlastně pokaždé dostalo. Uvědomil jsem si, že víra bude fungovat i když objekt víry nebude reálný. To znamená, všechen ten pokoj, láska…, který jsem zažíval, nepramenilo z Boha, ale z víry v Něj. Podtrženo a sečteno, neměl jsem důvod dále zůstávat křesťanem, důvod věřit, že evangelium mluví pravdu. Ano, evangelium je moc, která dovede změnit životy lidi, protože jím dá něco co nemají, naději, nový život…, ale tato změna není důkazem pravdivosti evangelia. Zároveň dodávám, k tomu, že víra má moc i kdyby objekt víry nebyl skutečný, že to není důkazem toho, že objekt víry je nereálný. Ano, může být reálný. Akorát je třeba hledat jiné důvody, proč věřit. Každý se musí se svou vírou srovnat sám. Já prostě jíž nemám důvod, proč bych měl věřit. Víra pro víru není nic pro mne. Raději půjdu do pustiny, kde nevím co mne čeká.

823 thoughts on “Karlova dekonverze

  1. Michal Post author

    A mimochodem, SPOUSTA lidí věří i dnes tomu, že Bibli je opravdu přesným a neomylným záznamem Božího Slova. Myslím že bychom na to neměli zapomínat. 40% obyvatel USA tomu věří!!! A v důsledku toho např. věří nesmyslům typu Země stará 6000 let, a prosazují výuku těchto nesmyslů ve školách s odvoláním se na Boží Slovo, které si přece zaslouží absolutní autoritu a respekt.

    Mají vůbec tito lidé “kontakt s živým Kristem”, protestante? Proč jim “živý Kristus” nenaznačí, že jsou se svou vírou tak trochu mimo? Nebo on jim to snad naznačuje, a oni to ignorují?

    A nebo s žádným živým Kristem v kontaktu nejsou, stejně jako s ním nejsi v kontaktu Ty, protože žádný “kontakt s živým Kristem” neexistuje, je to jen falešná představa kterou si nalháváte – stejně jako je falešné celé křesťanství? 😉

  2. protestant

    Michal says:
    June 1, 2012 at 5:17 am
    Protestant: Ano jistě. Nesměla by obsahovat nic co může Duch svatý použít k dobrému.

    Výborně protestante, děkuji za docela jasnou odpověď.

    Já ale namítám: pokud “si může duch svatý použít k dobrému” i příběh popisující, jak Bůh přímo nabádal k vyvraždění žen a dětí, a k vybití celých národů pak nabádal dle řady dalších míst v Bibli – JAK potom by vůbec teoreticky mohl vypadat příběh, který by si Bůh NEMOHL použít k dobrému?

    Když už nabádání od Boha k vyvraždění žen a dětí ano, tak co tedy potom už ne?

    Odpověď je jasná: Za takto nastavených měřítek lze O ČEMKOLIV prohlásit, že “si to Duch svatý může použít k dobrému”. Z toho pak logicky plyne, že ty bys o Bibli prohlašoval, že je “pravdivá” v tom “tvém smyslu” AŤ BY OBSAHOVALA COKOLIV.

    K tomu už myslím není co dodat.

    protestant: Třeba takhle:
    http://branik.evangnet.cz/kazani/2011_10_23.php
    .

  3. protestant

    Michal says:
    June 1, 2012 at 6:59 am
    Protestant: ????? Ty věříš že Bibli diktoval Bůh?

    Ne, to jsi poněkud nepochopil. V Bibli je to napsáno, a ty věříš, že ačkoliv Bibli Bůh nediktoval, tak co je v Bibli napsáno, SI MŮŽE DUCH SVATÝ POUŽÍT K DOBRÉMU. Tedy i ten příběh o vyvraždění žen a dětí na pokyn Boha, který je v Bibli zapsán, si může Duch svatý použít k dobrému.

    Mě není jasné jak. A pokud ano, pak cokoliv. To je můj argument.

    protestant:

    Třeba jako fotografie z koncentračních táborů. Ty nám odhalili celou pravdu o národním socialismu. Posloužily k dobrému.

  4. protestant

    Michal says:
    June 1, 2012 at 7:02 am
    A mimochodem, SPOUSTA lidí věří i dnes tomu, že Bibli je opravdu přesným a neomylným záznamem Božího Slova. Myslím že bychom na to neměli zapomínat. 40% obyvatel USA tomu věří!!! A v důsledku toho např. věří nesmyslům typu Země stará 6000 let, a prosazují výuku těchto nesmyslů ve školách s odvoláním se na Boží Slovo, které si přece zaslouží absolutní autoritu a respekt.

    Mají vůbec tito lidé “kontakt s živým Kristem”, protestante? Proč jim “živý Kristus” nenaznačí, že jsou se svou vírou tak trochu mimo? Nebo on jim to snad naznačuje, a oni to ignorují?

    A nebo s žádným živým Kristem v kontaktu nejsou, stejně jako s ním nejsi v kontaktu Ty, protože žádný “kontakt s živým Kristem” neexistuje, je to jen falešná představa kterou si nalháváte – stejně jako je falešné celé křesťanství?

    protestant:
    A spousta lidí se dokonce hlásí k ateismu. Jako by na 40 letech minulého režimu nevěděli kam ateismus vede…. Také nevím co je k tomu pudí? Do lidí nevidím.

  5. Michal Post author

    Protestante, k tomu tvému článku co jsi citoval: Píše se tam

    A za druhé, s tou krutostí, ať chceme, nebo nechceme, to je přece realita, která je všude kolem nás. I kdybychom nikdy neotevřeli Starý zákon, stačí si otevřít noviny, stačí si zapnout televizi, a někdy stačí otevřít dveře na ulici, a už je to tady, už se to na nás hrne, násilí a krutost z celého světa.

    Jenže otázka přece je, zda se tyto krutosti dějí proti vůli Boha, nebo zda je to Bohu jedno, a nebo zda k nim přímo nabádá. V Bibli se krutosti dokonce na mnoha místech dějí dle přímého rozkazu Boha.

    Mě zajímá, jak si duch svatý může použít k dobrému tu informaci, ŽE BŮH TYHLE MASAKRY NAŘÍDIL.

  6. Michal Post author

    http://www.i-ateismus.cz/2012/05/karlova-dekonverze/comment-page-8/#comment-29584

    Výborně protestante! 🙂 Zjevně jsem tě zahnal do kouta, když jsi vytáhl tuhle už milionkrát omletou a milionkrát vyvrácenou kartu, které jsem dokonce věnoval hned v začátku článek, a s argumenty tam uvedenými jste se nikdy nevypořádali.

    Argument ad-komančum a spol. je mnohokrát vyvrácený, ty ses s tím vyvrácením nikdy nevypořádal, ale přesto ten argument vytahuješ zase znovu. Asi už fakt nevíš z které do které 😀

  7. protestant

    Michal says:
    Mě zajímá, jak si duch svatý může použít k dobrému tu informaci, ŽE BŮH TYHLE MASAKRY NAŘÍDIL.

    protestant:

    To je přece jasné.
    Dávat si pozor až někdo bude agitovat pro hájení zájmů Boha, církve, státu, národa, rasy, demokracie, ekonomiky, vědy a pod a nenechat se strhnout davem.
    Mít stále na mysli, že je to jen vlajka co vlaje před tou zagitovanou masou.
    Že jen lidé, kteří nevěří síle Hospodina mají tendenci mu pomáhat, jako by to on nebyl schopen zvládnout sám.

  8. Michal Post author

    Z toho tvého faux pas je ale relevantní ta poslední věta: Také nevím co je k tomu pudí? Do lidí nevidím.

    No já ti to řeknu protestante, je to velmi prosté. Diskutoval jsem s takovými lidmi docela dlouho. Oni prostě a jednoduše VĚŘÍ že mají pravdu (tu svoji), stejně jako ty (tu svoji). V jejich případě věří tomu, že Bible je dokonalé a perfektní slovo Boží, a že zpochybňovat to, znamená selhat ve víře. Znamená to postavit se Bohu, přidat se ke vzpouře proti němu, která je dnes tak rozšířená. Podle nich protestante jsi i ty součástí té vzpoury.

    Oni věří, že jsi, ty věříš, že nejsi. Každopádně netuším, jak je můžeš nechápat. Oni používají naprosto stejně epistemologické mechanismy jako ty – jen důsledněji a upřímněji.

  9. protestant

    protestant:

    Bereš to vše moc vážně. Nějak ztrácíš cit pro humor…. 🙂

  10. protestant

    Michal says:
    June 1, 2012 at 7:50 am
    Z toho tvého faux pas je ale relevantní ta poslední věta: Také nevím co je k tomu pudí? Do lidí nevidím.

    No já ti to řeknu protestante, je to velmi prosté. Diskutoval jsem s takovými lidmi docela dlouho. Oni prostě a jednoduše VĚŘÍ že mají pravdu (tu svoji), stejně jako ty (tu svoji)

    protestant: ..stejně jako ty tu tvoji 🙂

  11. protestant

    Michal says:
    Znamená to postavit se Bohu, přidat se ke vzpouře proti němu, která je dnes tak rozšířená. Podle nich protestante jsi i ty součástí té vzpoury.

    protestant:

    Vzpoura proti Hospodimu? To jde?
    Oni nevěří v jeho všemocnost a vševědoucnost?
    V jakého Hospodina oni to vlastně věří?

  12. Michal Post author

    Já se teď naopak výtečně bavím, kde prosímtě ztrácím smysl pro humor? 🙂

    Vždyť mě to, že jsi opět tvrdil, že komunismus je důsledkem ateismu, ani nenaštvalo, jen jsem tě upozornil že to je opakovaně vyvrácené, a používat to tedy znova je faul. (jsi ateista, a podívej kam ateismus vedl! 40 let komunismu bylo důsledkem toho, co ty zastáváš!)

    To jsem se tomu měl zasmát a poplácat tě po ramenou, že můj názor na existenci Boha zas nesmyslně a zlomyslně kladeš mezi přímé příčiny hrůz komunismu?

  13. protestant

    Michal says:

    Mě zajímá, jak si duch svatý může použít k dobrému tu informaci, ŽE BŮH TYHLE MASAKRY NAŘÍDIL.

    protestant: Jak víš že je nařídil? Ty věříš, že bible je literatura faktu? Že je v ní přesný popis událostí a historie? Pak se divím, že jsi ateista.

  14. protestant

    Michal says:
    June 1, 2012 at 7:57 am
    Já se teď naopak výtečně bavím, kde prosímtě ztrácím smysl pro humor?

    Vždyť mě to, že jsi opět tvrdil, že komunismus je důsledkem ateismu, ani nenaštvalo, jen jsem tě upozornil že to je opakovaně vyvrácené, a používat to tedy znova je faul. (jsi ateista, a podívej kam ateismus vedl! 40 let komunismu bylo důsledkem toho, co ty zastáváš!)

    protestant:
    Perfektně demonstruješ jak někteří přistupují k Bibli. Co je tam psáno, to se skutečně událo, co jsem napsal v http://www.i-ateismus.cz/2012/05/karlova-dekonverze/comment-page-8/#comment-29584 to si skutečně myslím. 🙂

  15. Michal Post author

    protestant: Jak víš že je nařídil? Ty věříš, že bible je literatura faktu? Že je v ní přesný popis událostí a historie? Pak se divím, že jsi ateista.

    Protestante já jsem ti to ale před 20 minutami myslím docela jasně vyvrátil! Čteš vůbec co píšu? Nemyslím si, že ty si myslíš, že je Bible literatura faktu, a že Bůh Izraelcům opravdu nařídil vyvraždit Midjánce. Ještě jednou:

    V Bibli je tvrzení
    T: Bůh nařídil Izraelcům vyvraždit Midjánce včetně žen a dětí. (celá kapitola Numeri 31)

    Klidně ať T není pravdivé, ale ty tvrdíš, že co je v Bibli napsané, si Duch Svatý může použít k dobrému.

    Já se ptám, jak si Duch Svatý může použít k dobrému (nepravdivou) informaci T, ŽE ten masakr nařídil Bůh. (aniž by nepravdivost té informace byla v Bibli zmíněna. V tom příběhu, kdykoliv předtím, ani kdykoliv potom.)

  16. Michal Post author

    Mimochodem spousta lidí si nemyslí že T je nepravdivá. Konzervativci věří tomu, že to Bůh opravdu Midjáncům nařídil, a že to tak tehdy bylo správně. Vždyť to přece nařídil Bůh, a ten MOHL. Že to bylo správně víme proto, že Bůh je Dobrý, a že se to skutečně stalo, víme protože Bible je pravdivá.

    Tolik názor konzervativních evangelikálů (nejen) v USA.

  17. protestant

    Michal says:
    June 1, 2012 at 8:17 am
    Mimochodem spousta lidí si nemyslí že T je nepravdivá. Konzervativci věří tomu, že to Bůh opravdu Midjáncům nařídil, a že to tak tehdy bylo správně. Vždyť to přece nařídil Bůh, a ten MOHL.

    protestant: Mnoho lidí si myslí mnohé věci. Třeba jako že jsme zde na světě abychom hledali pravdu. Nebo že existuje UFO. Nebo že ateismus má budoucnost. 🙂

  18. protestant

    Michal says:
    June 1, 2012 at 8:17 am
    Mimochodem spousta lidí si nemyslí že T je nepravdivá. Konzervativci věří tomu, že to Bůh opravdu Midjáncům nařídil, a že to tak tehdy bylo správně. Vždyť to přece nařídil Bůh, a ten MOHL. Že to bylo správně víme proto, že Bůh je Dobrý, a že se to skutečně stalo, víme protože Bible je pravdivá.

    Tolik názor konzervativních evangelikálů (nejen) v USA.

    protestant:

    Těch lidí je dobré se zeptat:”Váš Bůh není všemocný? On potřeboval pomoc lidí?”

  19. Michal Post author

    Mě zaujalo jak jsi zmínil to hledání pravdy 🙂 Ne, je to jinak.

    Nejsme tady na svět z žádného důvodu, tedy ani abychom hledali pravdu. Prostě tu jsme, protože jsme se v důsledku mnoha náhod objevili jako jeden z milionů výhonků slepého procesu evoluce.

    A když už tu jsme, tak řešit, co je pravda, a co pravda není, je pro nás lepší věc, než tomutéž slepě věřit, a na nějaké řešení a přemýšlení a zkoumání se vykašlat. TOHLE je můj názor.

Comments are closed.