Jak funguje víra?

Říká se, že dlouhé články nikdo nečte. Proto se dnes pokusím psát krátce a stručně. Chtěl bych velmi poprosit naše věřící přátele, aby si následující odstavce pozorně přečetli, a upřímně odpověděli,
1) zda mohou prohlásit, že u nich to takto nefunguje,
2) případně co to podle nich znamená, pokud se nemýlím, a jejich víra opravdu funguje nějak takto.

– především, ačkoliv náš mozek má v sobě zadrátováno, jak jsme chytří a jedineční a vůbec, NEJSME takoví. Náš mozek v netriviálních otázkách nefunguje příliš dobře. Jsme náchylní ke kognitivním biasům atd., a i velká většina dnešních ateistů NEMÁ své postoje promyšlené. Nevěří proto, že se narodili do společnosti nevěřících. Jejich iracionalita se realizuje v pověrách, víře v horoskopy, v UFO, konspirační teorie, městské legendy, atd. Ateisté nejsou o nic chytřejší než věřící (i když v průměru možná lehce ano 🙂 ), jen měli to štěstí, že z důvodu prostředí do kterého se narodili, mají v otázce boha zrovna pravděpodobně pravdu. Chceme-li se přiblížit k poznání pravdy v nějaké netriviální otázce, je třeba přemýšlet a shánět si informace velice pečlivě, je třeba brát na vědomí, které kognitivní postupy jsou spolehlivější a které méně spolehlivé, je třeba osvojit si zásady racionálního a kritického myšlení – a toto většina věřících ani ateistů nečiní.

– náboženství je integrováno do osobnosti věřícího jedince. Je součástí jeho identity. Opuštění víry by vnímal jako narušení své osobní integrity. Rituály, návštěvy kostela, modlitby, hovory o víře s přáteli, náboženské symboly a další VYPLŇUJÍ nemalé místo v jeho životě. To snižuje jeho motivaci byť jen uvažovat o cestě, která by MOHLA vést k opuštění toho všeho.

– Víra také tvoří vysvětlující rámec pro jeho světonázor. Typický věřící si tak neumí ani představit, že by víru opustil. Nic by najednou nedávalo smysl, v jeho životě by zůstalo prázdno.

– Navíc je si vědom, že by to narušilo vztahy s jeho blízkými, a proto je jeho ochota kriticky svou víru promyslet blízká nule. Nikoliv náhodou je ve společnosti věřících přítomen mem, že odpadnutí od víry je selhání, litují takového člověka, dokud ještě neodpadl, “doufají” že to zvládne, atd. Kdo by riskoval, že takto dopadne? Muslimové toto mají ošetřeno dokonce právem šaríja. (odpadnutí od víry se u Muslimů trestá smrtí)

– Daniel C. Dennett velmi trefně píše o tzv. doxastické dělbě práce. Velká část věřících o své víře nepřemýšlí, spoléhá se na to, že ji mají promyšlenou teologové a další vůdčí osobnosti v církvi, a jim stačí jen se k tomu přihlásit, vyznat víru, “podepsat to”. Smutnou skutečností však je, že teologové to nijak uspokojivě promyšlené nemají. Navíc co teolog to jiný názor. Kromě toho, kdyby běžní věřící tušili, kam vedou snahy teologů to celé promyslet, tak by v tom často svou víru příliš nepoznali…

– Velmi důležitým faktorem je, že věřící často cítí JISTOTU, že mají pravdu. Netuší, jak ošemetný je jistota pocit. Často ani netuší, ŽE jistota je jen pocit, a nepřipouštějí si, jak často může pocit jistoty klamat. Naivně soudí: VÍM, že mám Pravdu, TEDY mám pravdu.

– víra “funguje”. S Ježíšem mají osobní vztah, denně s ním “mluví”, mají pocit jistoty, že je s nimi. Když se jim něco povede, způsobil to Ježíš, óó děkuji. Když se něco nepovede, pán Ježíš mi tím dává lekci, chce mě něco naučit, a je to jen pro moje dobro. Ó děkuji Pane. Funguje to perfektně, a “přesvědčují” se o tom mnohokrát denně.

– víra řeší konečnost lidské existence, tedy něco, co nás hluboce zneklidňuje (máme to opět zadrátované v mozku).

– k metodě cukru přidává metodu biče = peklo

– mimořádně důležitá rekvizita je “aktivní ďábel”: my ateisté jsme jeho nástrojem, proto se nám nesmí naslouchat. Televize je ďábelská, cokoliv co by mohlo odvést od víry je ďábelský úklad, ateistické weby jsou ďábelské, naše otázky jsou ďábelské… je třeba držet se od ďábla co nejdál!

Je otázka, zda se víra šíří jako memplex, ale rozhodně je-li už někdo vírou “nakažen”, jsou součástí víry nepomenutelné a velice silné “imunizační” memy, které zejména jako celek tvoří prakticky neproniknutelnou překážku:

– víra jako taková je dobrá, je to ctnost. Jsme rádi, že ji máme.
– pochybnosti jsou špatné, jsou projevem slabosti a selhání. Nikdo se jim sice neubrání, ale je třeba se snažit.
– nevíra je nemorální, a kdo by chtěl být nemorální? Kdyby ateisté žili ve vlastním státě, jistě by se vraždili, znásilňovali a okrádali na potkání.
– nevěřící jsou nemorální, jsou z rozvrácených rodin, otcové je nemilovali, mají sklon k vraždám a krádežím atd., nevěří proto že chtějí smilnit, … kdo by chtěl mezi takové patřit?
– víra dává životu smysl. Musí být hrozné žít život, který nemá smysl…
– víra vysvětluje proč tu jsme. Nevěřící na tyto otázky nemají odpověď, věří, že jsme tu “náhodou”. Blázni…
– my věřící máme Pravdu
– víra je dar, dar poznání Pravdy. Tohoto daru si vážíme. Zlí a škodolibí nevěřící nám ho chtějí vzít. Tomu musíme zabránit, nejlépe tak, že se s nimi vůbec nebudeme bavit. K čemu taky?
– bez víry není morálka
– NDE ukazují, že posmrtný život existuje.
– ateisté pyšně věří svému rozumu, zatímco my věříme Bohu
– nevěřící se chtějí považovat za rovného bohu, dělají z člověka Boha, staví člověka na Jeho úroveň… pošetilci.
– nevěřící NENÁVIDÍ boha
– víra v boha na člověka klade vysoké nároky, a my věřící jsme schopni jim dostát. Nevěřící nevěří proto, že těmto nárokům dostát nejsou ochotni. Místo toho se chtějí věnovat pozemským radovánkám, nákupům, chipsům před TV, atd. Jak je převyšujeme, óóó my se máme.

Toto vše vytváří takřka dokonalý mentální black-box, ve kterém je mysl věřícího uzavřena, a sama dobrovolně TOUŽÍ v něm setrvat, NECHCE ani nahlédnout ven, natož aby se ven chtěla dostat.

Otázka na závěr pro naše věřící přátele: uvědomujete si, že podobný blackbox by DOKÁZAL konzervovat lež? Připouštíte, že toto se MOHLO stát vám? Připouštíte, že velice podobně fungují ostatní náboženství, případně “pomýlené” proudy v křesťanství? (Kreacionisté Mladé Země, svědkové Jehovovi, liberálové, moderní křesťané…) CHTĚLI byste poznat, KDYBY byla lživá i vaše víra, a mnou popsaný mentální blackbox by vám bránil to odhalit?

1,961 thoughts on “Jak funguje víra?

  1. Medea

    OK, Mára.

    No, a ja som sa zase ako dieťa od starých rodičov dozvedela, že Rímskokatolícka cirkev je Neviestka Babylonská a jej veľkňaz sa rúha, keď sa vyhlasuje za Kristovho zástupcu na zemi.

    Z toho vyplýva, že všetko, čo pápež vykonal a na čo sa podujal na základe svojej falošnaj, drzej, rúhavej, zlodejsky uchvátenej moci, toto všetko (okrem svetskej vlády, ktorou Boh aj skrze tyrana a zlého človeka môže vykonať mnoho dobrého pre ľud) bolo a je čisto diabolským dielom a činom, a to na záhubu svätej cirkvi kresťanskej (nakoľko na ňom spočíva) a na zvrátenie prvého hlavného článku o vykúpení v Ježišovi Kristovi.
    Lebo je napísané v jeho bulách a knihách, v ktorých reve ako lev (ako ho opisuje anjel Apokalypsy 10,3), že kresťan môže byť len vtedy spasený, keď jeho poslúcha a keď sa mu podrobuje vo všetkom, čo on chce, čo hovorí a čo koná. Týmto akoby hovoril: “I keď veríš v Krista a v Ňom samom máš všetko, čo treba k spáse, nič ti to neprospeje, akže mňa nemáš a nectíš ako svojho Boha a ak si mi nie poddaný a poslušný”. A veď je známo, že svätá cirkev viac než päť storočí jestvovala bez pápeža a grécka cirkev a mnohé inorečové ani dosiaľ neboli a ani nie sú pod pápežom. Je teda pápežstvo, ako sme už mnohokrát povedali, ľudský výmysel, ktorý Boh neprikázal a ktorý je nepotrebný a zbytočný. Veď svätá kresťanská cirkev môže sa dobre zaobísť aj bez takejto hlavy, ba bolo by iste lepšie bez nej, keby ju sám diabol nebol býval nadstrčil. A je isté, že cirkev nemá osoh z pápežstva; veď nevykonáva nijaký kresťanský úrad; cirkev teda musí byť a môže obstáť aj bez pápeža.

    Martin Luther: Šmalkaldské články, 2.4. O pápežstve.

  2. bílej kabát

    Mára says:
    August 10, 2013 at 1:43 pm
    bílej kabát: Tmáři nemohou být děti světla

    bílej kabát:
    Kde berete tu drzost o sobě tvrdit (myšleno katolickou církev, k níž se hlásíte), že jste děti světla. Historie té zločinecké organizace mluví sama za sebe. A znovu se musím opakovat, Ježíš, pokud ovšem někde je, musí zvracet!

  3. bílej kabát

    Mára says:
    August 10, 2013 at 1:48 pm
    bílej kabát:: P.s.: Nevadí mi homosexualita – vadí mi exhibicionismus homosexuálů. Vadí mi klonování, protože je to sobectví. Vadí mi dobrovolné singles žití nebo plození pouze jednoho dítěte, protože je to sobectví. Vadí mi komunismus a jeho náboženství – ateismus- protože je to sobectví. Všichni sobci jsou pokrytci.

    bílej kabát:
    Co se homosexuálů týče, souhlasím s vaším postojem. Vidím to také tak. Ale nechápu váš postoj k tomu, když se manželé rozhodnou pouze pro jedno dítě. To je podle vás sobectví? A co když se tak rozhodnou na základě ekonomického stavu své rodiny nebo z důvodů zdravotních? Ateismus = sobectví, tak to už nechápu vůbec!

  4. protestant

    bílej kabát:
    Co se homosexuálů týče, souhlasím s vaším postojem. Vidím to také tak. Ale nechápu váš postoj k tomu, když se manželé rozhodnou pouze pro jedno dítě. To je podle vás sobectví?

    protestant:
    Můžou v tom být zdravotní důvody, ale většinou je to opravdu sobectví. Další dítě jsou prostě další náklady a starosti…..

  5. bílej kabát

    protestant says:
    August 11, 2013 at 6:53 am
    bílej kabát:
    Co se homosexuálů týče, souhlasím s vaším postojem. Vidím to také tak. Ale nechápu váš postoj k tomu, když se manželé rozhodnou pouze pro jedno dítě. To je podle vás sobectví?

    protestant:
    Můžou v tom být zdravotní důvody, ale většinou je to opravdu sobectví. Další dítě jsou prostě další náklady a starosti…..

    bílej kabát:
    Když vezmeme ekonomické podmínky většiny mladých rodin v této zemi, čemu se divíš? A přivést více dětí na svět v této situaci by bylo krajně nezodpovědné. Ty v tom vidíš sobectví?

  6. Kay

    Zdravím všechny, ráda bych se k tomuto tématu krátce vyjádřila.
    Máro/Protestane. V mých očích je naopak sobectví, když si člověk nadělá děti, ale nemůže si je finančně dovolit. Buď děti žijí v chudobě a hladoví – jelikož sobec toužil po velké rodině (a pak kádruje bezdětné), a nebo žádá ostatní o finance – což nemá s altruismem (jako opakem sobectví) nic společného, jelikož skrze placení daní vydávají peníze na jejich děti ti, kteří by si děti přáli, ale nemohou si je finančně dovolit. Jiná situace je, když si člověk kupu dětí dovolit může, ale žádné nemá, na druhé straně to je pouze jeho věc a kdo ví, nakonec se právě takový člověk bude starat o ty, kteří byli na stáří opuštěni vlastními dětmi, a že takových je a vždycky bude dost a dost. Jinak pokrytectví je podle mne nesoulad mezi vědomým chováním a vniřním přesvědčením, tzn. nechci děti, a proto je i nemám – na tom není nic pokryteckého, naopak pokrytecké by bylo, kdyby člověk ve skutečnosti děti nechtěl, ale měl je, např. ve skupině, se kterou se identifikoval, mají všichni přinejmenším 3 děti a více, a proto je musím mít také, a to i v případě, kdy si je nemohu finančně dovolit. Mít kupu dětí, když je nechci a nemohu si je bez pomoci státu uživit, je pokrytecké a sobecké. Z dobrovolné (samozřejmě ani z nedobrovolné) bezdětnosti nelze nutně vyvodit sobeckost, jelikož nevíte, jak se má dotyčný k potřebným.

  7. Cestmír Berka

    “Bůh je pastýř ovcí … zatímco ďábel si vydržuje soby (myšleno sobce)”
    Ovce ale nejsou na okrasu jako pávi, nebo pro radost, jako kočky. Ovce se stříhají a je z nich jehněčí, či skopové. Ovce taky špatně vidí a na porážku jdou “jako ovce”. Kdyby křesťanství vzniklo na Aljašce, Bůh by samozřejmě pásl soby. 😛

  8. protestant

    bílej kabát:
    Když vezmeme ekonomické podmínky většiny mladých rodin v této zemi, čemu se divíš?

    protestant:
    Ekonomické podmínky všech mladých rodin v ČR jsou nesrovnatelně lepší než v historii.

  9. protestant

    Kay says:
    August 11, 2013 at 9:37 am
    Zdravím všechny, ráda bych se k tomuto tématu krátce vyjádřila.
    Máro/Protestane. V mých očích je naopak sobectví, když si člověk nadělá děti, ale nemůže si je finančně dovolit.

    protestant:
    Stačilo by si odříci drahé dovolené, automobily, elektroniku…. a na děti by hned bylo.

  10. Cestmír Berka

    protestant napsal:
    “Stačilo by si odříci drahé dovolené, automobily, elektroniku…. a na děti by hned bylo.”

    Kdyby to udělali všichni ( skromnost), zastavila by se “kola kapitalismu”. Spousta lidí by byla rázem bez práce…

  11. Santiago

    Argumentace, ze nemit deti je sobectvi, vychazi z implicitniho predpokladu o moralni povinnosti mit deti. Jenze to je dost mimo realitu – vetsina lidi ma deti nikoliv proto, ze by vnitrne citila povinnost vychovat dite, ale naopak proto, ze uspokojuje svou vnitrni touhu mit vlastni dite. O moralni povinnosti by mit deti by se dalo uvazovat v okamziku, kdyby lidstvo vymiralo, ale misto toho lidska populace porad prudce roste a to bez ohledu na nosne moznosti planety. Takze spis by stalo za to uvazovat o tom, ze sobecke je uspokojovat svou vnitrni touhu mit deti bez ohledu na populacni explozi (a napr. mit vic jak dve deti).

  12. Santiago

    (Repostuji, minule mi to asi sezral antispam, schvalne jesti to ted projde.)

    Argumentace, ze nemit deti je sobectvi, vychazi z implicitniho predpokladu o moralni povinnosti mit deti. Jenze to je dost mimo realitu – vetsina lidi ma deti nikoliv proto, ze by vnitrne citila povinnost vychovat dite, ale naopak proto, ze uspokojuje svou vnitrni touhu mit vlastni dite. O moralni povinnosti by mit deti by se dalo uvazovat v okamziku, kdyby lidstvo vymiralo, ale misto toho lidska populace porad prudce roste a to bez ohledu na nosne moznosti planety. Takze spis by stalo za to uvazovat o tom, ze sobecke je uspokojovat svou vnitrni touhu mit deti bez ohledu na populacni explozi (a napr. mit vic jak dve deti).

  13. Mára

    Santiago : Bežte se zeptat muslimů, indokrasavců a podobných jak je hrozně trápí populační exploze … v ČR tu za 50 let budou žít jen důchodci a navíc ti největší sobci, kteří tu píšou, že nemaj na děti

  14. Cestmír Berka

    Češi a Moravané a Slezané nejsou (!) vyvoleným národem. Z hlediska Vesmíru, věčnosti i Boha je lhostejné, kolik jich na tomto území žije. Mára nebo Masaj- před Bohem jste si rovni v právu tady žít.

  15. Mára

    Cestmír Berka: Ne Česká republika opravdu není vyvoleným národem 😀 každopádně pořád nevím, jak to vyvrací to, že chudí rodí a ti co neviděli chudobu z rychlíku mají strach plodit. Dopadne to tady jak v Absurdistánu (film).

Comments are closed.