Existují víly?

Věřící říkávají, že přece nebylo dokázáno, že Bůh neexistuje – a proto, proč v něj nevěřit. Problematičnost této úvahy snad nejlépe ukazuje tzv. vílí argument.

Víme jistě že neexistují víly? Je to dokázáno? Lidé v existenci víl dost dlouho skutečně věřili (viz. wiki). Co se stalo, že v jejich existenci věřit přestali? Jaký důkaz jejich neexistence se objevil?

Odpověď je jednoduchá: neobjevil se žádný důkaz jejich neexistence. Jak začal ve společnosti nabývat na významu racionální přístup ke světu, lidé si začali uvědomovat, že vlastně neexistují žádná hodnověrná svědectví o existenci víl (ačkoliv neověřená svědectví existovala). Neexistují po nich žádné stopy, nepotřebujeme je k vysvětlení žádných jevů či úkazů – a logický závěr z toho byl a JE, že tedy víly s největší pravděpodobností neexistují. S absolutní jistotou to však vlastně dodnes nevíme…

Důkazní situace je tedy pozoruhodně podobná, ne-li totožná, se situací ohledně existence Boha. Jediný rozdíl snad je, že v různé bohy dnes lidé stále ještě věří. Tento rozdíl je však způsoben právě tím, že na problém existence víl jsme ochotni aplikovat racionální způsob uvažování, zatímco na problém existence Boha jej ochotni aplikovat nejsme (tedy, někteří z nás – ti věřící…)

Uvažme, že všechny argumenty, kterými věřící omlouvají nepozorovatelnost Boha v našem světě, lze snadno přeformulovat i pro případ neviditelnosti víl! Ale znamená to snad pro nás něco? Budeme v existenci víl věřit, když ty argumenty, které omlouvají jejich neviditelnost, striktně vzato MOHOU platit? Uvažme: Bůh třeba neplní modlitby tak aby to bylo průkazné, proto, že NECHCE aby byl jednoznačně dokázán. Analogicky víly spíš chtějí, aby se o nich jen povídalo, a tancují na lesních pasekách výhradně jen pokud se nikdo nedívá…

Věřící říkají: přece nečekáte, že se Bůh nechá “změřit”, že se nechá “dokazovat”?! Analogicky lze říct ale to samé pro víly! Jak tedy lze z toho, že je nikdo nikdy neviděl, činit nějaký závěr?

Pro váženého čtenáře by mělo být podstatné zamyslet se, zda opravdu ve prospěch neexistence víl neexistuje o nic víc důkazů, než ve prospěch neexistence Boha. Pokud se ukáže, že to tak je, pak jsme v situaci, že víra v Boha je stejně “oprávněná” jako víra v existenci víl.

196 thoughts on “Existují víly?

  1. Michal Post author

    Já myslím, že nakonec by si člověk stav blízký víře – aspoň “symptomaticky” – přivodit mohl, a dost možná že po dostatečně dlouhé době by si mnozí z nás dokázali přivodit i tu víru. Už jsem o tom psal, viz zde:
    http://www.i-ateismus.cz/2012/06/mohl-bych-uverit/

    Myslím že je velice užitečné si uvědomit, že tohle “uvěření” by nebylo nic jiného, než systematická snaha uvést svou mysl do stavu bludu. Na tomhle není vůbec nic ctnostného, o co by se člověk snad měl snažit – právě naopak. Absolutně bych si nemohl vážit sám sebe, kdybych se měl touto cestou vydat.

  2. Cestmír Berka

    Tomáši, nechceš o své víře napsat trochu více? Jsi spíš pro evoluci nebo kreacionista? Jak myslíš, že vypadá nebe, peklo? Věříš na anděly a démony? Jsi římský katolík, evangelík, husita, mormon, baptista, pravoslavný, řeckokatolík, adventista,…?

  3. S.V.H.

    Tomáš Režňák says:
    Všimněte si jedné zajímavé věci – že se lidé stávají věřícími z nevěřících – je to prostě tak stanovený řád (slovy Bible se “rodí” do království Božího). Jsou jen velké výjimky lidí, kteří věří a stanou se z nich nevěřící – protože věřící se snaží si pečlivě střežit to, co poznali a dostali.

    S.V.H.:
    Eurobarometer z let 2005 a 2010, který zaznamenává mírný pokles věřících a mírný nárůst nevěřících v Evropě tvrdí něco jiného.

    Tomáš Režňák says:
    Druhý poznatek, který nemůžete při svém hledání přehlédnout je, že Bůh mění životy lidí. Před uvěřením jsem se opíjel, podváděl jsem v práci – a přišlo mi to normální. Po uvěření to nedělám, protože mi Bůh ukázal, co je správné. A takových lidí, kterým Bůh změnil život, je spousta, svědectví je taky spousta (např. zde). Bůh zkrátka proměňuje lidské životy – není to ani Bible, ani lidé. Pokud ani toto nevidíte, pak tato fakta prostě ignorujete a nemůžete si činit nárok na objektivní posouzení.

    S.V.H.:
    Nikdo nezpochybňuje, že náboženská víra (zejména její získání, ztráta nebo změna) má vliv na život člověka.
    Výzkumy vztah mezi vírou v boha a sociálně patologickými jevy buď neprokázali, nebo prokázali vztah přesně opačný, než předpokládáte – čím vyšší religiozita, tím vyšší i kriminalita. Viz http://en.wikipedia.org/wiki/Correlates_of_crime#Religion , porovnání “červených” a “modrých” států USA nebo http://moses.creighton.edu/jrs/2005/2005-11.pdf .

    Tomáš Režňák says:
    Sám moc nerozumím významu tohoto webu – jaký je to objev, říkat, že Bůh není? To tvrdí v ČR skoro všichni a důsledky toho, jak se žije bez Boha, vidíte kolem sebe (krádeže, vraždy, podvody).

    S.V.H.:
    Podívejme se hned vedle do Polska, kde skoro všichni tvrdí, že Bůh je – a co uvidíme? Krádeže, vraždy, podvody. Takovéto anekdotické “pohledy” nám moc neřeknou.

    Argumentujete prakticky výhradně svou vlastní zkušeností. To by bylo v pořádku, kdybychom posuzovali jen Váš život, ale nemůžeme to pochopitelně zobecňovat. “Objektivní posouzení”, po kterém voláte, je o něčem jiném.

  4. Michal Post author

    Nebo se třeba zkuste kouknout na USA. Tam věří 80% lidí, a kriminalita je tam přitom mnohem vyšší než v ateistickém Česku…

    Nebo třeba i v Rusku je religiozita mnohem vyšší než v ČR!

    V Rumunsku je dokonce 99% křesťanů – a jak to tam vypadá s kriminalitou a spol.?

  5. vl

    Kdo z vás, podobně jako já, měl někdy příležitost bavit se s lidmi, vyšetřovanými pro krádeže, podvody a dokonce i pokusy o vraždy, ten ví, že většina z nich se považuje za věřící. Vždyť přece ze všeho se lze vyzpovídat a bude odpuštěno – aspoň podle nich. Zbytek o tom nikdy neuvažoval.

  6. Machi

    Tomáši, budeš se možná divit, ale mnozí ateisté si myslí, že věřit jen kvůli benefitům, když si člověk myslí, že víra se neslučuje s tím co víme o světě, je nemorální.
    Abys to špatně nepochopil. Pokud nevíš, že se neslučuje s poznáním, pak se jedná samozřejmě jen o omyl a morální problém to není (mimochodem, tak by to mělo být zřejmě i obráceně).
    A proto také Michal a ostatní ateisté argumentují, aby zjistili, zda nežijí v omylu.
    Zatím se tu od věřících neobjevil ani náznak, že by mohl existovat nějaký “Bůh” s konkrétními vlastnostmi, nad rámec deistického stvořitele světa.
    PS:
    Deistický stvořitel světa je inteligence, která mohla stvořit Vesmír s jeho zákony a nadále do něj nezasahovala. Taková inteligence zatím leží za hranicemi vědy, ale trošku ji zpochybňuje to, že se jedná o variantu “Boha mezer”, což je zřejmě součást vrozeného biasu lidských bytostí, všude kde nevím, strkat nějakého inteligentního tvora.

  7. Medea

    Michal: “Nebo se třeba zkuste kouknout na USA. Tam věří 80% lidí, a kriminalita je tam přitom mnohem vyšší než v ateistickém Česku…”

    Alebo si vezmite kresťanský stredovek, takmer všetci vrahovia a zlodeji v Európe boli kresťania (židov bol málo) 😀

  8. Tomáš Režňák

    Omlouvám se, nějak teď nestíhám reagovat, snad se k Vašim komentářům dostanu co nejdřív.

    Jsem strašně rád, když slyším, že někdo hledá pravdu a zajímá se i o víru. Já jsem jako nevěřící věřící lidi v podstatě ignoroval a měl jsem je svým způsobem za naivní až hloupé. I když se mi v jejich blízkosti líbilo a něco mě k nim i přitahovalo. Zkusil jsem číst i Bibli, přečetl jsem asi 2 stránky a odložil – nic pro mě. Smekám před Vámi…

    Pokud máte náladu a čas, mohu Vás odkázat na svoje úvahy na mém webu – vše co tam najdete, je čistá pravda. I když si uvědomuju, že z Vašeho pohledu to může být pravda subjektivní.
    http://www.reznak.cz/buh/rok-s-bohem/ – můj pohled na prožitý rok s vírou
    http://www.reznak.cz/buh/buh-je-vune/ – možná analogie toho, jak je to s poznáním Boha

  9. Tomáš Režňák

    Dobrý večer,
    chtěl bych zareagovat asi na nejčastější připomínku – proč v zemích, kde se lidé hlásí ke křesťanství, může být vyšší (zřejmě relativně k ČR) kriminalita. Když pominu zdroje statistik, které buď chybí úplně nebo v některých případech jsou minimálně sporné, pak to, že se někdo “hlásí” ke křesťanství, ještě nemusí znamenat, že žije podle Boží vůle. Nic to např. nevypovídá o tom, zda dotyčný vůbec četl Bibli a o jeho ochotě se jí řídit nebo zda svou víru pouze “nezdědil” od rodičů (což samozřejmě u živé osobní víry nelze).

    Dle mého názoru je křesťanem člověk, který se setkal s živým Bohem, vyznává Ježíše Krista jako svého spasitele a uznává Bibli jako závaznou normu chování a výraz Boží vůle (např. Jan 14,23).
    Věřím, že takoví křesťané nejsou součástí těchto statistik, protože by šli proti tomu, co jsem napsal výše.

    Nedělám si iluze o tom, že i u nás jsou lidé, kteří se hlásí ke křesťanství, aniž by měli vztah s živým Bohem a kromě občasné návštěvy kostela či modlitebny je od nevěřících nerozeznáte. Myslím ale, že tyto rozdíly případné statistiky neřeší.

  10. Tomáš Režňák

    Chci ještě poukázat na jednu věc, která se zde v diskusích pravidelně opakuje. Mnoho z Vás zde hledá důkaz Boží existence, což je super, ale mám pocit, že se stále obracíte k tomu, co je vidět – k lidem, věcem, statistikám, vědě, filozofii. Zkoušeli jste se ale obrátit na samotného neviditelného Boha? Třeba s prosbou, aby se Vám dal poznat, jestli je? Nevím, kolik z Vás to učinilo, ale zkuste tuto cestu. Věřím, že mi dnes ráno Bůh dal na modlitbě slovo v tomto duchu: “Kdo mě hledá upřímně, bude zachráněn.”.

    Pokud nevíte, jak na to, můžete zkusit podobnou metodu, jakou jsem zvolil já – vydal jsem svůj život Ježíši. A On změnil můj život, stejně jako může změnit Váš. Protože jedině On je “cesta, pravda i život” (Jan 14,6).

    Pokud rádi čtete, objevil jsem včera jednu zajímavou knihu, která odpovídá na mnoho dotazů a mnohem líp, než bych to dokázal já. Jmenuje se Bože, opravdu tam jsi? a na tom odkazu si ji můžete objednat ZDARMA.

    Chtěl bych se s Vámi rozloučit, protože (slovy Bible) už mě v této diskusi “neuzříte” :-), ale pokud budete mít někdy chuť mi něco sdělit nebo se na něco zeptat, můžete mi bez obav napsat.

    Přeji každému v osobním životě jen to nejlepší a připojuji jednu z mnoha Biblických perel:
    Jeho věčnou moc a božství, které jsou neviditelné, lze totiž od stvoření světa vidět, když lidé přemýšlejí o jeho díle, takže nemají výmluvu. (Římanům 1,20).

  11. Colombo

    Režňák: jenže takové vymezení populace je jen hypothetické a v podstatě umožňuje si libovolně a defacto ad hoc vybrat takovou subpopulaci, či ji přiřadit takové vlastnosti, které se zrovna hodí. A taky je to blízko true scotsman logical falacy.

  12. Colombo

    Použijeme-li occamovu břitvu, vyjde nám něco, co vypadá nejen jednodušeji, ale je to i v souladu s pozorováním.

    Všichni lidi se v průměru chovají stejně a ti s nižším vzděláním prostě častěji podléhají oné “nižší” kriminalitě.

  13. Luna5503

    Víly existují:neslyšela jsem že by někdo dokázal že neexistovaly.To že je nikdo nikdy neviděl neznamená že neexistují!Zjeví se obvykle někde v přírodě poblíš malé vesnice-milují přírodu a rády ostatním pomáhají.Budu stát za těma co na ně věří.

  14. jack

    Luna5503 says:
    December 10, 2013 at 9:11 pm

    Víly existují:neslyšela jsem že by někdo dokázal že neexistovaly.To že je nikdo nikdy neviděl neznamená že neexistují!

    jack:
    S tím naprosto souhlasím. Neexistence víl nebyla prokázána. Zrovna tak nebyla prokázána existence víl. Jediným logickým závěrem je tedy vyjádření, že NEVÍME, jestli existují či neexistují víly.
    Můžeme však podle dostupných informací (ze současnosti) vyhodnotit pravděpodobnost jednoho či druhého . A podle dostupných( současných) informací je jediný logický závěr, že existence víl je nepravděpodobná nebo že neexistence víl je pravděpodobná. Takže NEMÁME DŮVOD VĚŘIT, že víly existují.
    Jestliže jste vy došla k závěru, že je důvod věřit v existenci víl, tak by mě zajímal proces logického vyvozování, kterým jste k tomuto závěru došla. Tedy z jakých premis a jakým logickým vyvozováním je možné dojít k vašemu závěru.

    Zajisté chápete, že z neprokázáné neexistence se nedá logicky vyvodit existence!! 🙁

Comments are closed.