Bible: Země je placatá!


Bible sice neříká o tvaru Země nic, přesto lze ale snadno odvodit, jakou představu o tvaru Země Bibličtí autoři asi měli. Připomeňme pro začátek, že jsou v zásadě dvě možnosti:

  1. Pravdu mají ateisté. Bible je dílem lidí, a i verše ze kterých plynou nějaké závěry o tvaru Země tedy budou odrážet dobové představy o světě.
  2. Pravdu mají věřící. Bible je buď autentické Boží slovo, nebo je alespoň Bohem inspirovaná – rozhodně ale myšlenky v ní pocházejí od Boha. Případné implikace k tvaru Země by tedy neměly být v rozporu s realitou.

Nyní se pojďme podívat na konkrétní verše. Nejdříve si povšimněme Izaiáše 40:22

Iz 40:22
On se nad kruhem Země na trůn usadil,
obyvatelé země jsou pro něj kobylky.
On prostírá nebe jako baldachýn,
roztahuje je jako stan k bydlení.

Z těchto veršů je zřejmá představa jejich autora o světě: kruhová placatá Země, nad níž je nebeská klenba, a někde tam vysoko nahoře sedí Bůh (vysoko proto, že jsou pro něj obyvatelé Země malí jak kobylky). Jsou tyto verše slučitelné s kulatou Zemí? Předně, kruh není koule. I staří Hebrejci měli pro kouli jiné slovo, než pro kruh, rozlišovali prostorové a rovinné objekty. Kromě toho, i pokud by náhodou slovo kruh znamenalo v tomto případě dosti nepochopitelně kouli, jaký význam by pak mělo slůvko nad? Kde je nad Zemí ve tvaru koule? Je to zjevně všemi směry od jejího středu, což jako určení místa nedává smysl… i kdyby snad Biblický autor měl na mysl něco ve smyslu že Bůh je všude, pak by to nepochybně vyjádřil jinak, než že Bůh sedí na trůnu nad kruhovou Zemí. Třeba tak, že prostě je všude.

O tvaru Země si lze učinit představu i z veršů Matouš 4:8

Mat 4:8 Poté ho ďábel vzal na velmi vysokou horu a ukázal mu všechna království světa a jejich slávu.
Mat 4:9 “To všechno ti dám,” řekl mu, “když padneš na kolena a pokloníš se mi.”

Všechna království světa byla vidět z velmi vysoké hory? Copak to znamená pro tvar Země? Může být na kulaté Zemi vidět celý její povrch z jakkoliv vysoké hory? Jistě že ne, autor těchto veršů opět zjevně považuje za zřejmé, že z dostatečně vysoké hory by celý povrch Země mohl být vidět! Na možnou námitku, že ta všechny království světa ukázal ďábel Ježíšovi ve vidění, se nabízí odpověď, že pak ho ale nemusel brát na horu. V takovém případě by nebyl ani žádný důvod pro to, aby evangelista zdůrazňoval jak ta hora byla vysoká, natožpak velmi vysoká.

Ten samý závěr lze učinit i z veršů Daniel 4:7-8

Daniel 4:7 Na lůžku jsem měl v mysli toto vidění: Hle, spatřil jsem, jak se uprostřed země tyčí obrovský strom.
Daniel 4:8 Rostl a sílil, až jeho vrchol dosáhl k nebi, a ten strom byl vidět ze všech konců světa.
Daniel 4:9 Měl krásné listí a hojné ovoce, kterým se všichni sytili.

Tyto verše nám nabízejí hned několik vodítek: Za prvé, strom stál uprostřed Země. To na kulaté Zemi není možné (kdepak je střed povrchu koule?), naopak na kruhové ploché Zemi to možné je. Za druhé, ten strom byl obrovský, jeho vrchol sahal až k nebi, a proto byl ten strom vidět ze všech konců světa. Na Zemi ve tvaru koule by strom nikdy nemohl být vidět ze všech míst na té kouli. Naopak, je-li Země plochá, tak by to možné býti mohlo. A za třetí, v těch verších se píše “proto byl ten strom vidět ze všech konců světa”. Kulatý svět jistě nemá žádné “konce”, naopak kruhový plochý svět konec má – je jím jeho okraj. Všechna tato vodítka se konzistentně shodují: autor těchto veršů byl přesvědčen, že Země je placatá – ergo tímto autorem, ani autorem příslušných myšlenek, nebyl Bůh.

Bibličtí autoři měli o Zemi mimochodem ještě zábavnější představy. Např. žalm 104:5 říká

Žalmy 104:5 Zemi jsi založil na jejích sloupech,
navěky jí neotřese vůbec nic

Podobných veršů je v Bibli opravdu hodně, připomeňme na závěr ještě verše Job 38:12

Job 38:12 Poručil jsi jitru někdy v životě,
ukázals někdy místo Jitřence,
Job 38:13 aby uchopila zem za okraje
a ničemy z ní hnala ven?

Ta samá představa: dostatečně mocná bytost může uchopit Zemi za okraje a vyhnat z ní ničemy ven. Kulatá Země samozřejmě nemá okraje, a vyhnat z ní kohokoliv není z pochopitelných důvodů možné. Naproti tomu u placaté Země tyto verše dávají perfektní smysl – lze si velice jednoduše představit jak hříšníci prchají k okrajům Země ve tvaru kulatého koláče a odtud pak padají do hlubin…

Bible tedy nabízí zcela konzistentní názor na tvar Země, na mnoha místech, napříč všemi Biblickými knihami. Tento názor je, že Země je plochá, (snad) kruhového tvaru. Verše, ze kterých by se dalo vyvodit že Země je kulatá v Bibli naproti tomu nejsou. Žádné.

Nejpodstatnější na celé věci ovšem je, že (všechna!) taková místa v Bibli, ze kterých lze něco usuzovat o tvaru Země, jsou přesně taková, jaká bychom očekávali že by měla být, kdyby jejich autory byli tehdejší lidé s jejich dobovými představami o světě, a jsou naprosto odlišná od toho, jak by mohla vypadat pokud by jejich autorem či autorem příslušných myšlenek byl Bůh.

Na závěr ještě připomeňme, že Zemi měly za placatou i okolní národy, zejména Sumerové, Babyloňané a Egypťané, což celý kruh důkazů završuje. Za těchto okolností věru není překvapivé, že obdobné představy sdíleli i staří Izraelci – protože to byli právě oni, kteří jsou autory Bible.

141 thoughts on “Bible: Země je placatá!

  1. Michal2

    Měl jsem ještě doplnit, že satanova moc (resp. princip jeho moci) nepodléhá nám ZNÁMÝM fyzikálním zákonům, avšak může mít na ně vliv (ovládat je).
    Nemohu tu pochopitelně vytvářet závěry na jakém principu satanova moc funguje, vím jen že v konkrétních pasážích v Bibli, se leckdy jeví, jako nám známým fyz. zákonům nepodléhající.

  2. Michal2

    Colombo: A v čem podle vás ve své první části argumentuji mimo váš příspěvek?

    O síle města Teoitihuacan na rozhraní letopočtu se lze jen dohadovat (a dělají to i archeologové). Nikoli na tom stavět důkaz o plochosti země v Bibli.

    Tak zrovna Čína je (dle mého názoru) z nepředstavitelně vysoké hory, sahající např. až do vesmíru (viz. satanova moc a fyzikální zákony) jejíž úpatí je kdesi v Izraeli, hypoteticky shlédnutelná. Vím že vám to může připadat neuvěřitelné, ale nejen Bůh dokáže činit zázraky. Také je třeba vzít v potaz že nevíme kde přesně ona vysoká hora měla stát.

  3. Colombo

    Michal2: jednoduše, spekuloval jste o neprůkaznosti teotihuacanu kvůli nedostatku písemných a archeologických důkazů. Já vám tak samo můžu svrhnout myšlenky jakéhosi království v Judei kvůli nedostatku písemných a archeologických důkazů. Vůbec vám můžu svrhnout celou bibli na základe nedostatku písemných a archeologických důkazů.

    Jasně, tak tu horu někam postavte, ať vám můžu hodit království. Každopádně, protože na vyvrácení hypothézy stačí jeden protipříklad, Teotihuacan, bez ohledu na to, jak “silný” byl, tuto hypothézu vyvrací a bible tedy v tomto místě nelze brát doslova.

  4. Michal2

    Colombo: V žádném případě nespekuluji o průkaznosti Teotihuacanu jako takového, jen o prokazatelnosti jeho společenského uspořádání (které by odpovídalo království) v době Ježíše. Asi sám tušíte, že já nemohu tu horu ani hypoteticky “někam postavit” protože by šlo jen o mnou smyšlené místo, nikoli to co popisuje Bible. A tento spor by to nevyřešilo.

    Ale jednu odvážnou tezi si přece jen dovolím: Jelikož se z Matouše 4:8 nedozvíme o umístění oné hory zhola nic. Nelze ani vyloučit že se tato hora nacházela mimo zemský povrch (např. na měsíci). Opět to může znít neuvěřitelně, ale z textu to vyloučit nelze a v satanovi moci by to být mohlo. (Tím neříkám že to tak bylo, ale nelze opominout i tuto možnost).

  5. Bo

    Nabízím jiný pohled a použiju k němu popis stejné události v Lk 4,5-7
    Pak ho ďábel vyvedl vzhůru, v jediném okamžiku mu ukázal všechna království země
    6  a řekl: “Tobě dám všechnu moc i slávu těch království, poněvadž mně je dána, a komu chci, tomu ji dám:
    7  Budeš-li se mi klanět, bude to všechno tvé.”

    Mám za to, že když si vyhledáme různá místa Bible,která se vztahují ke stejné události, nebo ke stejným aktérům, pomůže nám to odhalit, co nám Bůh chce sdělit.
    Tento verš nám v souladu s jinými údaji o ďáblu od Genesis po Zjevení dokládá, že ďábel je vládcem tohoto světa a tuto vládu mu předali Eva s Adamem, když si zvolili důvěřovat jemu a nedůvěřovat Bohu ohledně definice dobrého a zlého.
    Ďábel také tuší, že příchod Božího syna do jeho království mu má tuto jeho moc nad lidmi sebrat. Netuší ovšem jak, tak se Ježíše snaží uplatit.
    Mám za to, že informace o tvaru Země nám Bůh tímto veršem sdělovat nechce.

  6. spitfire

    Co je na tom tak strašného, že by se v Bibli svět pojímal jako placka? na tom nelze nic dokázat.

    Problém bude spíše v interpretacích: “že ďábel je vládcem tohoto světa”
    jediné čemu v té větě rozumím je spojka “že” a sloveso “je”…

    další ontologický guláš je ve větě: “tuto vládu mu předali Eva s Adamem, když si zvolili důvěřovat jemu a nedůvěřovat Bohu ohledně definice dobrého a zlého”

    Podle obecné teologie je zlo privací(nedostatkem dobra). V paradiso garden, ale žádný nedostatek přítomný být nemohl, jaký má tedy ontologický statut satan, který se tu v garden paradiso objeví. Bůh je majitel, satan je pak zahradník(správce)? Jak mohli rolišovat Adam a Eva správnost definice dobra a zla, když i dábel dokáže činit zázraky? Abyste mohl někoho soudit v jeho volbě musíte být ontologicky (žánrově) přesný. A to ve svých interpretacích nejste.

  7. Bandolian

    A ako sme prišli na fakt, že Biblia je nejakým vedeckým dokumentom? Ako môžeme hovoriť, že Biblia podáva vedecké fakty? Biblia je predovšetkým mravným zákonom v ktorej podobenstvá, prirovnania a “básnické” obrazy sú (najmä ale v prorockých knihách) veľmi veľmi častými.

  8. Michal Post author

    Ano, Job 26:7 říká “On prostírá sever nad prázdnem, zavěšuje zemi na ničem.”, což je ovšem kompatibilní s placatou Zemí visící v prostoru, případně nad “propastnou tůní”.

    O čtyři verše dál mluví o obzoru vykrouženém nad vodní hladinou, což jistě nenastává na kulaté zemi (Na kulaté Zemi se obzor soustavně mění s polohou pozorovatele, a je tak v podstatě iluzí)

    O další verš dál (Job 26:11) píše Job o nebeských pilířích.

    Nevím o tom, že by se v knize Job kdekoliv psalo o kulaté Zemi. Prosil bych citaci.

    Suma sumárum, ani po Vašem komentáři, Lukáši, nevidím nic, co by zpochybňovalo mou tezi, že s Biblí jako celkem je mnohem kompatibilnější placatá Země než Země kulatá.

    PS. o Zemi ve tvaru kruhu píše Izaiáš, tak možná jste myslel to… ovšem jistě si uvědomujete, že kruh není koule, a kruhová Země je žel bohu zase placatá – ostatně ten Izaiášův verš je rozebraný v článku.

  9. Arkande

    No můžeme také opět hovořit o potopě a o tom že množství vody na Zemi je konstatní(je obsažena buď v pevném,kapalném či plyném stavu) při potopě světa voda díky deště stoupla nad 3000 m(bereme v potaz Arrarat).Po-té vodá klesla…Což je zcela nemožné pokud vezmeme v potaz moderní vědu.Tedy že Země je kulatá…ovšem pokud si myslíme že Země je placatá pak to smysl dává protože přebytečná voda odtekla přes okraj Země kdesi do vesmíru kolem velikých slonů jenž ji podpírají a kteří všichni plují na zádech obrovské želvy …jak starověce prosté 🙂

  10. Arkande

    Jinak o tom Satanovi…Satan v Bibli vystupuje jako služebník Boha např.Joba zkouší na přímý Boží příkaz,je to ves skutečnosti Anděl až v Novém Zákonu je zlým…tvrzení ohledně toho že Satan je správcem světa vychází z Katarského či Bogomilského učení…v Bibli nemá skutečné opodstatnění.

  11. Arkande

    že ďábel je vládcem tohoto světa

    A když jsme u této věty pak dle Bogomilského/Katarského učení Ježíš svého bratra Satana,porazil svou smrtí.Tak si zasloužil místo na nebesích vedle svého otce.A Satan byl připraven o vládu nad Zemí kterou mu dal Bůh s podmínkou že vše živé/hmotné je jeho ale vše neživé/nehmotné si vezme Bůh do Ráje nebo Nebes.

    Což je príma protože tak Bůh OPĚT porušuje vlastní slib jenž dal dokonce svému vlastnímu synu a zase si bere lidskou obět.

    Toto učení bylo v rozporu s učením které tvoří základ Římsko-Katolické církve a proto byli Bogomilové,vyvražděni.Později byla v roce 1208 Papežem Inocencem III zde jeho citát:Každý kdo si udělá vlastní názor na Boha,musí být bez milosti upálen…Také z toho cítíte to Křesťanské učení plné lásky a milování nepřátel?Já z toho cítím jen pach spáleného masa.Tak tedy byla proti Katarům vyhlášena První Evropská Křížová Výprava,během několika let byli všichni vyvražděni.

  12. nimmoy

    Kdo že je vládcem/správcem světa?

    Lukáš 4:5  
    Potom ho ďábel odvedl vzhůru a v jediném okamžiku mu ukázal všechna království světa. “Dám ti všechnu moc a slávu těchto království,” řekl mu ďábel, “neboť mi byla předána a mohu ji dát, komu chci.”

  13. Michal Post author

    No já jsem se nad tím zamyslel už v době, kdy jsem psal tenhle článek 🙂

    A těch přesvědčivých důvodů, proč je Země kulatá, je spousta. Namátkou: nelze nakreslit mapu Zemského povrchu tak, aby seděly vzdálenosti v daném měřítku. To by na placaté Zemi šlo. Naproti tomu jde nakreslit mapu na kulatý glóbus, tak aby vzdálenosti seděly – což by nešlo, kdyby Země byla placatá.

  14. Colombo

    Ty vole. Země je kulatá? To je jako vtip nebo to myslíte vážně?
    To je vážně síla.

    Já teda doufám, že stejně smýšlíte o gravitaci…

  15. Michal Post author

    Teď nevím, jestli to míníš jako ironii, nebo jak…? 😉

    Země je kulatá s přesností cca 99,83%. Geoid i příslušný referenční elipsoid se od přesné matematické koule liší cca o 0,17%. Země je tedy rozhodně blíž přesné kouli, než většina běžných fotbalových, basketbalových nebo všechny gymnastické balóny, nebo pinpongové míčky.

    A už vůbec netuším, jak to souvisí s gravitací? Narážíš na rozdíl mezi Newtonovým gravitačním zákonem, a přesnější Einsteinovou OTR?

Comments are closed.