Jak funguje víra?

Říká se, že dlouhé články nikdo nečte. Proto se dnes pokusím psát krátce a stručně. Chtěl bych velmi poprosit naše věřící přátele, aby si následující odstavce pozorně přečetli, a upřímně odpověděli,
1) zda mohou prohlásit, že u nich to takto nefunguje,
2) případně co to podle nich znamená, pokud se nemýlím, a jejich víra opravdu funguje nějak takto.

– především, ačkoliv náš mozek má v sobě zadrátováno, jak jsme chytří a jedineční a vůbec, NEJSME takoví. Náš mozek v netriviálních otázkách nefunguje příliš dobře. Jsme náchylní ke kognitivním biasům atd., a i velká většina dnešních ateistů NEMÁ své postoje promyšlené. Nevěří proto, že se narodili do společnosti nevěřících. Jejich iracionalita se realizuje v pověrách, víře v horoskopy, v UFO, konspirační teorie, městské legendy, atd. Ateisté nejsou o nic chytřejší než věřící (i když v průměru možná lehce ano 🙂 ), jen měli to štěstí, že z důvodu prostředí do kterého se narodili, mají v otázce boha zrovna pravděpodobně pravdu. Chceme-li se přiblížit k poznání pravdy v nějaké netriviální otázce, je třeba přemýšlet a shánět si informace velice pečlivě, je třeba brát na vědomí, které kognitivní postupy jsou spolehlivější a které méně spolehlivé, je třeba osvojit si zásady racionálního a kritického myšlení – a toto většina věřících ani ateistů nečiní.

– náboženství je integrováno do osobnosti věřícího jedince. Je součástí jeho identity. Opuštění víry by vnímal jako narušení své osobní integrity. Rituály, návštěvy kostela, modlitby, hovory o víře s přáteli, náboženské symboly a další VYPLŇUJÍ nemalé místo v jeho životě. To snižuje jeho motivaci byť jen uvažovat o cestě, která by MOHLA vést k opuštění toho všeho.

– Víra také tvoří vysvětlující rámec pro jeho světonázor. Typický věřící si tak neumí ani představit, že by víru opustil. Nic by najednou nedávalo smysl, v jeho životě by zůstalo prázdno.

– Navíc je si vědom, že by to narušilo vztahy s jeho blízkými, a proto je jeho ochota kriticky svou víru promyslet blízká nule. Nikoliv náhodou je ve společnosti věřících přítomen mem, že odpadnutí od víry je selhání, litují takového člověka, dokud ještě neodpadl, “doufají” že to zvládne, atd. Kdo by riskoval, že takto dopadne? Muslimové toto mají ošetřeno dokonce právem šaríja. (odpadnutí od víry se u Muslimů trestá smrtí)

– Daniel C. Dennett velmi trefně píše o tzv. doxastické dělbě práce. Velká část věřících o své víře nepřemýšlí, spoléhá se na to, že ji mají promyšlenou teologové a další vůdčí osobnosti v církvi, a jim stačí jen se k tomu přihlásit, vyznat víru, “podepsat to”. Smutnou skutečností však je, že teologové to nijak uspokojivě promyšlené nemají. Navíc co teolog to jiný názor. Kromě toho, kdyby běžní věřící tušili, kam vedou snahy teologů to celé promyslet, tak by v tom často svou víru příliš nepoznali…

– Velmi důležitým faktorem je, že věřící často cítí JISTOTU, že mají pravdu. Netuší, jak ošemetný je jistota pocit. Často ani netuší, ŽE jistota je jen pocit, a nepřipouštějí si, jak často může pocit jistoty klamat. Naivně soudí: VÍM, že mám Pravdu, TEDY mám pravdu.

– víra “funguje”. S Ježíšem mají osobní vztah, denně s ním “mluví”, mají pocit jistoty, že je s nimi. Když se jim něco povede, způsobil to Ježíš, óó děkuji. Když se něco nepovede, pán Ježíš mi tím dává lekci, chce mě něco naučit, a je to jen pro moje dobro. Ó děkuji Pane. Funguje to perfektně, a “přesvědčují” se o tom mnohokrát denně.

– víra řeší konečnost lidské existence, tedy něco, co nás hluboce zneklidňuje (máme to opět zadrátované v mozku).

– k metodě cukru přidává metodu biče = peklo

– mimořádně důležitá rekvizita je “aktivní ďábel”: my ateisté jsme jeho nástrojem, proto se nám nesmí naslouchat. Televize je ďábelská, cokoliv co by mohlo odvést od víry je ďábelský úklad, ateistické weby jsou ďábelské, naše otázky jsou ďábelské… je třeba držet se od ďábla co nejdál!

Je otázka, zda se víra šíří jako memplex, ale rozhodně je-li už někdo vírou “nakažen”, jsou součástí víry nepomenutelné a velice silné “imunizační” memy, které zejména jako celek tvoří prakticky neproniknutelnou překážku:

– víra jako taková je dobrá, je to ctnost. Jsme rádi, že ji máme.
– pochybnosti jsou špatné, jsou projevem slabosti a selhání. Nikdo se jim sice neubrání, ale je třeba se snažit.
– nevíra je nemorální, a kdo by chtěl být nemorální? Kdyby ateisté žili ve vlastním státě, jistě by se vraždili, znásilňovali a okrádali na potkání.
– nevěřící jsou nemorální, jsou z rozvrácených rodin, otcové je nemilovali, mají sklon k vraždám a krádežím atd., nevěří proto že chtějí smilnit, … kdo by chtěl mezi takové patřit?
– víra dává životu smysl. Musí být hrozné žít život, který nemá smysl…
– víra vysvětluje proč tu jsme. Nevěřící na tyto otázky nemají odpověď, věří, že jsme tu “náhodou”. Blázni…
– my věřící máme Pravdu
– víra je dar, dar poznání Pravdy. Tohoto daru si vážíme. Zlí a škodolibí nevěřící nám ho chtějí vzít. Tomu musíme zabránit, nejlépe tak, že se s nimi vůbec nebudeme bavit. K čemu taky?
– bez víry není morálka
– NDE ukazují, že posmrtný život existuje.
– ateisté pyšně věří svému rozumu, zatímco my věříme Bohu
– nevěřící se chtějí považovat za rovného bohu, dělají z člověka Boha, staví člověka na Jeho úroveň… pošetilci.
– nevěřící NENÁVIDÍ boha
– víra v boha na člověka klade vysoké nároky, a my věřící jsme schopni jim dostát. Nevěřící nevěří proto, že těmto nárokům dostát nejsou ochotni. Místo toho se chtějí věnovat pozemským radovánkám, nákupům, chipsům před TV, atd. Jak je převyšujeme, óóó my se máme.

Toto vše vytváří takřka dokonalý mentální black-box, ve kterém je mysl věřícího uzavřena, a sama dobrovolně TOUŽÍ v něm setrvat, NECHCE ani nahlédnout ven, natož aby se ven chtěla dostat.

Otázka na závěr pro naše věřící přátele: uvědomujete si, že podobný blackbox by DOKÁZAL konzervovat lež? Připouštíte, že toto se MOHLO stát vám? Připouštíte, že velice podobně fungují ostatní náboženství, případně “pomýlené” proudy v křesťanství? (Kreacionisté Mladé Země, svědkové Jehovovi, liberálové, moderní křesťané…) CHTĚLI byste poznat, KDYBY byla lživá i vaše víra, a mnou popsaný mentální blackbox by vám bránil to odhalit?

1,961 thoughts on “Jak funguje víra?

  1. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 10:33 am
    Mně ta židovská část Bible moc sympatická není, protože tam všichni žijou v dědičném hříchu a Bůh si na nich vylévá zlost a chce obrátit pozornost k sobě … já obdivuju tu část, kdy seslal svého syna Mesiáše.

    jack:
    Opět ten oduševnělý přístup,co je sympatické je pravdivé a co je nesympatické je nepravdivé. S tím jděte do mateřské školy,tam se vám možná nevysmějí!! 🙂

  2. Mára

    jack: rozhlédněte se kolem sebe… vše funguje bez přičinění člověka. Víte, že slunce vyjde každý den, příliv a odliv bude. Semeno vzklíčí, tvor se narodí a vše si žije vlastním životem. KDyby ze dne na den člověk zmizel z planety Země, tak se nic nestane, protože vše bude běžet podlé zákonů stvořitele. Opět vyjde slunce, podnebí se bude měnit. A veškeré námi objevené fyzikální a chemické zákony budou probíhat nadále i bez nás.

  3. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 10:53 am

    jack: Taky se cítím být šťastnější než ti co bloudí a mají strach: z přežití (práce, bydlení, bohatství, zdraví). Tohohle faktu se drží populistické politické strany a brnkají si svou notu na strach lidí. Přitom není důvod mít strach a veškerá ztráta víry je sociálně patologickým jevem vedoucí ke stresu, obavám, pocitu vyhoření, zmaru, agresi a apatii.

    jack:
    Tvrzení,že věřící je šťastnější než skeptik,má argumentační význam jako to,že opilý člověk je šťastnější než střízlivý. G.B.Shaw

  4. Mára

    jack: řekl jsem snad někde, že nesympatické je nepravdivé? Naopak jsem jen řekl, že se absolutně změnil přístup Boha k nám.

  5. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 11:02 am

    jack: rozhlédněte se kolem sebe… vše funguje bez přičinění člověka. Víte, že slunce vyjde každý den, příliv a odliv bude. Semeno vzklíčí, tvor se narodí a vše si žije vlastním životem. KDyby ze dne na den člověk zmizel z planety Země, tak se nic nestane, protože vše bude běžet podlé zákonů stvořitele. Opět vyjde slunce, podnebí se bude měnit. A veškeré námi objevené fyzikální a chemické zákony budou probíhat nadále i bez nás.

    jack:
    Pořád nikde nevidím informace,ze kterých bych mohl vyvozovat,že přírodní zákony jsou dílem nějaké bytosti (stvořitele)!!

  6. Mára

    jack: opilec ztrácí strach, takže je jeho pohled na život nezatížen a je šťastnější. Střízlivý člověk bez víry je šťastný pouze, když se mu povede nějaká činnost, splní se mu ambice, podaruje se nějakým předmětem nebo je potěšen nízkým živočišným pudem.

  7. Mára

    jack: navíc si myslím, že Vy jste asi úplně slepý a žijete ve zkumavce, když nevidíte to boží dílo kolem sebe. 😀 Bůh není stařík sedící na obláčku. Bůh nejspíš není ani bytost.

  8. Mára

    jack: to štěstí v opilosti nejspíš vysvětluje důvod, proč se v Rusku a u nás za komunistů tak nehorázně chlastalo 😀

  9. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 11:04 am

    jack: řekl jsem snad někde, že nesympatické je nepravdivé? Naopak jsem jen řekl, že se absolutně změnil přístup Boha k nám.

    jack:
    Tvrďte co chcete,ale dokud pravdivost svých tvrzení objektivně nedoložíte,tak je to pro nás pouze nesmyslné blábolení. Je to opravdu tak těžké pochopit?

  10. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 11:09 am
    Střízlivý člověk bez víry je šťastný pouze, když se mu povede nějaká činnost, splní se mu ambice, podaruje se nějakým předmětem nebo je potěšen nízkým živočišným pudem.

    jack:
    Chcete tvrdit,že všechny tyto věci nedokáží udělat šťastným i věřícího?
    Vy necítíte pocit šťestí při povedené činnosti,splněných ambicích,z dárku či z “nízkých” živočišných pudů? 🙁

  11. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 11:10 am

    jack: stačí jediné – zákon zachování energie

    jack:
    A co z toho chcete logicky vyvodit??

  12. Michal Post author

    Máro, to je zajímavé, bůh teda podle tebe není bytost? Ale Ježíš, tedy, jak sám píšeš, část boha, bytost je, že?

    Bytost definuji tak, že je to jsoucno které myslí, něco chce, nějak jedná. Má city (např. lásku). Není-li tvůj bůh bytost, pak co z těch mnou vyjmenovaných vlastností nesplňuje? A co tedy bůh je? Kosmická tvořivá síla? Tvůrčí princip? Pramen všeho bytí?

  13. Mára

    jack: ne, udělají ho více šťastným na max. 24 hodin (jako nevěřící) a pak se vrátí hladina štěstí zpátky na spokojenost… mně přijde jako blábolení celá tahle stránka 😀 nemá cenu Vám cokoliv vysvětlovat, jste Dub. Všecko podstatné jsem řekl a nemíním se opakovat.

  14. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 11:13 am

    jack: navíc si myslím, že Vy jste asi úplně slepý a žijete ve zkumavce, když nevidíte to boží dílo kolem sebe. 😀 Bůh není stařík sedící na obláčku. Bůh nejspíš není ani bytost.

    jack:
    Vidím kolem sebe spoustu věcí,například tisíce lidí a hlavně dětí,které umírají na infekční nemoce. Nevidím žádné souvislosti s nějakým stvořitelem,ale jestli je to jeho dílo,tak je to pěkný hajzl!!

    Možná by jste mohl pochopit o čem píši,pokud budu předkládat svá tvrzení bez objektivního odůvodnění jako vy. Takže,vy jste asi úplně slepý a žijete ve zkumavce,když nevidíte,že vše kolem nás NENÍ dílo žádného boha!! Pořád nic??

  15. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 11:53 am

    jack: ne, udělají ho více šťastným na max. 24 hodin (jako nevěřící) a pak se vrátí hladina štěstí zpátky na spokojenost… mně přijde jako blábolení celá tahle stránka 😀 nemá cenu Vám cokoliv vysvětlovat, jste Dub. Všecko podstatné jsem řekl a nemíním se opakovat.

    jack:
    Zatím jste ještě nic vysvětlovat nezačal a to je vám právě vytýkáno!! Zatím pouze něco tvrdíte,ale nedokázal jste pravdivost ani dokonce pravděpodobnost svých tvrzení!

  16. jack

    Mára says:
    July 16, 2013 at 11:53 am

    jack: ne, udělají ho více šťastným na max. 24 hodin (jako nevěřící) a pak se vrátí hladina štěstí zpátky na spokojenost… mně přijde jako blábolení celá tahle stránka 😀 nemá cenu Vám cokoliv vysvětlovat, jste Dub. Všecko podstatné jsem řekl a nemíním se opakovat.

    jack:
    Nezlobte se,ale vy jste jako malé dítě,které se domnívá,že když bude donekonečna něco tvrdit,tak se to stane automaticky pravdou!

  17. Mára

    Michal: děkuji za reakci… Ježíš byl opravdu člověkem, živou bytostí, která zemřela ale zajímavý moment je jeho smrt. On po své smrti přichází a je tu na světě ještě po tři dny v úplně jiné formě bytí, kdy ho ale jeho jeho učenci poznávají neboť má svou lidskou podobu. To je pohled do světa paranormálního nám skrytého. To je jádro pudla, proč se tady se mnou hádají šašci, že neumím definovat Boha. Nedokážu říct, kdo je Bůh, jaká je jeho forma. Možná to není ani v možnostech člověka ho v tomto světě umět popsat. Tím momentem poznání nejspíš bude opět smrt. Jestli bych ho mohl jako hlupák člověk popsat, tak je nejspíše něco jako zdroj energie. Je jako místo odkud vyšla myšlenka. Jako u nás v mozku se vytvoří náhle myšlenka (z podvědomí nebo odkud sebere) tak on je tím, který tvoří myšlenky v nám nemyslitelném světě univerza.

  18. Mára

    jack: Napsal jsem to tu X krát … stvořil nám svět, dal nám ho k užívání. I choroby patří k němu, protože jsou součástí života. Nebyl důvod, aby byl člověk nesmrtelný, když je to takový chytrák. Jsou tu šelmy, které nás požírají, jsou tu přírodní katastrofy, které nás likvidují, ale to je všechno součástí světa. Máme den a noc, máme zimu a teplo. Nejspíš, aby jsme se nemohli tetelit blahem, jak my úžasní chytráci se máme nádherně a nepotřebujeme ho. Ale všecky hnusy a prasárny tvoří člověk: genocidy, války, mučení, vyhlazovací tábory, likviduje pralesy a sází místo nich sojové boby. Na jednom kontinentě jedni mají co žrát a pít, na druhém ne. Zkrátka člověk vymýšlí kokotiny a tohle by mělo být důkazem toho, že Bůh není? Nenechte se vysmát.

Comments are closed.