Karlova dekonverze

Jsem si plně vědom toho, že nahlédnout absurdnost křesťanské víry zevnitř je velmi obtížné, zvlášť pro člověka, který ji bere vážně. Je to velmi obtížné, nikoliv však nemožné. Knihy inteligentních lidí, kterým se to povedlo, patří mezi mé nejoblíbenější. Godless Dana Barkera, Why I Believed Kennetha W. Danielse a Why I Became an Atheist Johna W. Loftuse. Jejich argumenty patří asi k tomu nejpádnějšímu a nejucelenějšímu, co jsem zatím četl.

Zejména Kenneth W. Daniels naprosto geniálně popsal své důvody, které mu bránily nahlédnout, co je každému mimo “stádo” jasné. (Slovo “stádo” jsem zda ani v nejmenším nepoužil v pejorativním významu: křesťané o sobě sami mluví jako o ovcích, o Kristu jako o pastýři, a o církvi jako o stádu. Odtud také název další knihy na výše uvedené téma, kterou jsem zatím nečetl, “Leaving the Fold”. Je to takové kouzlo nechtěného…)

Protože jsem si vědom všech těch důvodů, které věřícímu člověku zaslepují oči, ucpávají uši, a nastavují jeho motivační systém různými bizarními směry, o to víc si vážím lidí, které začalo znepokojovat, že by své životy mohli prožívat ve lži, a rozhodli se proto vydat se po v pravdě bohulibé cestě: nalézt Pravdu, a akceptovat ji, ať je jakákoliv. Hledání Pravdy je pak vedlo k opuštění bezpečného a pohodlného života ve Stádu a velkému kroku do neznáma králičí nory. No, a teď jsou na druhé straně, u nás. Víra je pryč. Jak už jsem dříve psal: nejsem si vůbec jist, že bych to já sám dokázal, kdybych někdy byl součástí Stáda.

Karel, který tu s námi už pěkných měsíců diskutuje, patří k těmto lidem. Patří mu za to můj upřímný obdiv. Poprosili jsme ho, zda by krátce nepovyprávěl svůj příběh. Karel souhlasil, takže mu tímto předávám slovo:

Byl jsem požádán, abych stručně popsal co mne vedlo k tomu, že jsem odstoupil od křesťanské víry.
Křesťanem jsem se stál vlastně dvakrát a pokaždé to co mne dostalo, byl stav, který nasleduje po tom, když uvěříte ( ten kdo neuvěřil toto těžko pochopi, snad pomůže připodobnění, velice hrubé: Máte nějaké problémy a dozvíte se, že přijíždí “tetička z Ameriky”, která vám tyto vaše problémy jede vyřešit. Pokud této zprávě uvěříte, i když tetičku nevidíte ani jste s ní nemluvili, nutně to ponese, ta víra, své ovoce).

Poprvé mi jako zapřisáhlému odpůrci náboženství (vycházelo to z mých zkreslených, povrchních představ) mluvil o Bohu bratr. Bylo to pro mne tak silné, vlastně zboural ty mé povrchní představy, že jsem uvěřil, přesněji bych řekl, víra se ve mně stala. Následoval, nebo to šlo ruku v ruce s uvěřením, úžasný pokoj. Představa o Bohu k Němuž mohu volat, na kterého se mohu spoléhat nemůže člověka nechat bez účinků. Zapojil jsem se do křesťanské církve, byl horlivým křesťanem. A hlavně, přijal jsem tézi, že Bible je Boží slovo. Tenkrát jsem příliš nepřemýšlel nad tím, co je vlastně základem pro toto přesvědčení. Víra prostě fungovala. Ale čím dál více jsem Bibli studoval, tím více se vynořovalo otázek. Myslím, že mne tenkrát dorazila kniha od M. Twaina – “Dopisy z planety země”, která mne donutila se zabývat otázkou po inspirovanosti Bible. Vedlo to až k tomu, že jsem toto přesvědčení zavrhl jako mylné a bylo otázkou času, kdy přestanu být křesťanem.

Jak je možné, že jsem se stál i přesto po 15-ti letech znovu křesťanem? Po tu dobu jsem byl s křesťanstvím srovnám, hledal jinde, buddhismus, hinduismus, advaita…., neuspokojen. Řekl bych, že my lide toužíme po klidu, po štěstí, po pevném bodě v tomto světě, což nás nutí hledat odpovědi na své otázky. Tento svět však tyto otázky neuspokojuje, aspoň mi se tak zdálo a zatím i zdá, neuspokojuje je tedy tak jak by se mi líbilo. Dalo by se říct, že jsem byl na dně a rozhodl jsem křesťanství znovu vyzkoušet, vyzkoušet Boha, Jeho zaslíbení. Vědomě jsem se rozhodl přijímat některé zaslíbení v Bibli jako pravdivé, to proto, že ti lide tam psali o pokoji, který svět nedává, psali o Otci, jenž se stará o své děti. Rozhodl jsem se tomu věřit i přesto, že Bibli jako takovou jsem jíž nepovažoval za inspirovanou, ale spíše jako svědectví lidi, kteří měli nějakou zkušenost s Bohem. A ta víra nesla své ovoce. Opět jsem zažíval to, co jsem kdysi zažíval při první konverzi, neskutečný pokoj, lásku, změnu chování k druhým lidem…. V podstatě jsem poznával, že to co oni zažívali, zažívám i já. Bylo to pro mne důkazem, že zpráva o Ježíši Kristu, tedy evangelium, je pravdivá. Vyznal jsem svou víru a byl opět křesťan. A myslel jsem si, že tomu tak bude navždy. Nebyla to pravda.

Mé druhé odpadnutí nebyl v podstatě dlouhý proces. Šlo o to, že jsem se začal kritický dívat na to, co je vlastně základem mé víry a zjistil jsem, že v podstatě vlastně nic. Písmo, jakožto zvěst o jediném Bohu a o Jeho Synu Ježíši Kristu mi začala být více a více nevěrohodnější, vlastně vše co jsem o Ježíši Kristu znal pramenilo z Písma. Kdybych měl své vědomosti o Bohu shrnout z toho co On sám mi řekl, musel bych říct – nic.

Pak tady byla moc víry, to co mne vlastně pokaždé dostalo. Uvědomil jsem si, že víra bude fungovat i když objekt víry nebude reálný. To znamená, všechen ten pokoj, láska…, který jsem zažíval, nepramenilo z Boha, ale z víry v Něj. Podtrženo a sečteno, neměl jsem důvod dále zůstávat křesťanem, důvod věřit, že evangelium mluví pravdu. Ano, evangelium je moc, která dovede změnit životy lidi, protože jím dá něco co nemají, naději, nový život…, ale tato změna není důkazem pravdivosti evangelia. Zároveň dodávám, k tomu, že víra má moc i kdyby objekt víry nebyl skutečný, že to není důkazem toho, že objekt víry je nereálný. Ano, může být reálný. Akorát je třeba hledat jiné důvody, proč věřit. Každý se musí se svou vírou srovnat sám. Já prostě jíž nemám důvod, proč bych měl věřit. Víra pro víru není nic pro mne. Raději půjdu do pustiny, kde nevím co mne čeká.

823 thoughts on “Karlova dekonverze

  1. TvojOponent

    Ak chcete ísť ku kresťanom, tak môžete aj k jehovistom. Tí sú totiž tiež kresťania.

  2. Hermes

    My křesťané jsme se za těch pár tisíc let už dost vyblbli. Teď hledáme spíš toleranci. Aspoň někteří… Přeberte štafetu a hádejte se o pravého boha teď zase vy, Čestmíre.

  3. TvojOponent

    Hermes…No tak to nás čaká pekná doba temna,keď sa dvaja ateisti Čestmír a Slávek pobijú o to,ktorý boh ateistov je ten najlepší…

  4. Čestmír Berka

    Já se ale nehádám! Já se ptal na potopu, Izáka atd. V Bibli je plno zajímavých příběhů. Ale ptát se na Bibli je zřejmě špatně..Asi se bojíte, že kdybyste se rozpovídali, tak se zamotáte…Mám takový dojem. Ty, Herme nejsi tak jednoduchej jak TvojOponent… a nebavíš mě.
    TvojOponent, když se rozpovídá, tak je to síla. Nám ateistům takoví katolíci můžou jen prospět. Oponente, díky! Za odměnu tě vezmu s sebou na Fušál.

  5. Slávek

    Já jsem katolický ateista a Čestmír je pastafariánský ateista. My se nehádáme o to, v kterého Boha věřit, ale o to, v kterého spíše nevěřit. To je přece logický. 🙂

  6. TvojOponent

    Hermes! Nuda iste nebude.
    Zhrňme si, ako si naši ateisti ostýchajúci sa priznať k nejakej konkrétnej ideoĺógii alebo filozofii, predstavujú boha. Ktorého márne hľadali a nenašli.
    Teda vieme, že boh podľa ateistov má 30 rokov, ktoré sú už miliardy rokov nemenné. Kresťanský boh je podľa týchto sekhumanistov konzumovateľný. Neustále sa je, hoci tiež neustále sedí na obláčiku a ťahá za povrázky osudu kde koho. Nie je príliš veľký, lebo Gagarin ho nevidel. Má plno vrtochov. Kráti si nudu kanadskými žartíkmi ako napríklad holokaust. Na téryho miske zvanej Zem skúša rôzne biologické pokusy, geologické experimenty a spoločenské pohyby. Boh podľa ateistov je zlý žiarlivý mäsiar. Nemá rád ženy a rád privoniava spálenému dievčenskému mäsku.

    Hehe…

  7. TvojOponent

    Slávek… Radšej prezraďte, aké vedecké stránky máte zazáložkované vo svojom prehliadači. Ako stúpenec zdravého rozumu ich musíte mať predsa tisícky…tak tucet najzaujímavejších 🙂

  8. Čestmír Berka

    Tos mě Slávku ale pěkně nasral! Kdy jsem se s tebou hádal? 😀 Už nejsem pastafarián! Ale byl jsem, to přiznám. Nemám se za co stydět- FSM je fajn bůh. Ten lidi netopí. Ani neporoučí uškvařit vlastní dítě- toho by to nenapadlo ani ve snu, kdyby nějaké měl. Ale on nesní, protože bůh nespí.

  9. Hermes

    … a nemá dataprojektor, kterým by celému lidstvu mohl neustále promítat na vesmírnou mlhovinu svou message, jak by si to představoval Michal.

  10. Čestmír Berka

    “Neustále sa je, hoci tiež neustále sedí na obláčiku a ťahá za povrázky osudu kde koho. Nie je príliš veľký, lebo Gagarin ho nevidel.”
    My ateisti bychom na rozdíl od Bible boha na nebi nehledali. Podle Bible je nahoře! Věřící ho zobrazují na nebi. Andělé jsou zobrazeni na obrazech věřících umělců s křídly. Když tvrdím, že něco není/neexistuje, tak je kravina to KDEKOLI hledat. Už jsem se ptal, proč se Bůh bál, že postaví babylonskou věž až do nebe, když stačilo počkat, až se sama sesype. Proč se tedy Bůh bál věže, když v nebi není?

  11. Čestmír Berka

    No, je tu teoretická možnost, že TEHDY v nebi byl- a pak se pro jistotu přestěhoval, nebo atomisoval….

  12. Čestmír Berka

    “a rád privoniava spálenému dievčenskému mäsku.” – Izák nebyl děvče, ale chlapec. Podle slovenské Bible to ale může být jinak, to se nebudu hádat, když jsem ji nečet. Izáka Bůh nechal být, ale pečené hovězí mu chutnalo- dokonce podle Bible si poručil zápalnou oběť podle jím zadaného postupu. teda v české verzi to tak je- na Slovensku to je možná jinak..a u protestantů nevím..a mormoni to maj úplně jinak.

  13. slavek

    muj drahy oponente, spis ctu knihy. V tuto chvili jeste docitam Thinking fast and slow, dale Brain rules for Children, precetl jsem Islam a Islamismus v CR a zacinam Rekatolizaci v ceskych zemich. Tot aktualni cetba. proc te to zajima? Co ctes ty?

  14. Čestmír Berka

    “Ak chcete ísť ku kresťanom, tak môžete aj k jehovistom. Tí sú totiž tiež kresťania.” – tohle je pro mě docela “překvapivé” doporučení. Znám trochu pár katolíků a jsou to fajn lidi. Znám dost Jehovistů a znám některé příběhy a taky mě často snažili dostat mezi sebe. Vím o případech, kdy se jim podařilo přimět někoho z rodiny, aby na ně převedl majetek. Zrovna nedávno rozvádějící se manžel Jehovista převedl celý majetek na Jehovisty a půjčky, které měli , splácí bývalá manželka, která má kvůli tomu ještě druhé zaměstnání… případy, kdy se Jehovista znelíbí a přestanou s ním mluvit vlastní děti a spoluvěrci ho ani nepozdraví… Neříkám, že jsou takoví všichni…ale nevlez bych k nim, na rozdíl od tebe!

  15. Colombo

    Čestmír: no, jestli chceš, tak na mě můžeš převést svůj majetek a taky s tebou nebudu mluvit:P

  16. TvojOponent

    Colombo, musíte Berkovi dvoriť. V kráľostve zlodejov pier už máte nárok na registrované partnerstvo s plnými právnymi zvýhodneniami. Takže pán Berka nič nemusí prevádzať. Len sa parádne predkloniť. 🙂

  17. Čestmír Berka

    Děkuji tomuto webu. Děkuji za to, že jsem prohlédl. Tady jsem zjistil, že při všech výhradách, které jsem proti věřícím měl jsem si je idealisoval. Zatím jsem potkával buď vysokoškoláky, nebo milé starší lidi. Myslel jsem, že takoví, jako je TO jsou už minulostí. Nedovede vyložit Bibli, poslal by mě mezi Jehovisty, opakovaně lže. A Protestant? A Hermes? – další výlupci boží! Možná se jim některé výroky TO příčí, ale účel světí prostředky. Když se lže ateistovi, je to v pořádku, když se k tomu mlčí! Krásně jste se předvedli. Pro ATEISTY jste poklad!

Comments are closed.