Modlitby nefungují

Křesťané věří, že jejich bohu na každém člověku záleží, cítí k němu lásku, a touží aby tato láska byla opětována. Bůh má být navíc dobrý, všemohoucí a vševědoucí.

Pokud tedy Bůh člověka miluje, a člověk, věřící křesťan, Boží lásku opětuje, je takováto opětovaná láska Bohu bezpochyby milá. Pokud se takový člověk dostane do obtížné životní situace, kterou nemůže sám zvládnout, a v modlitbě prosí svého Boha o pomoc, dalo by se asi očekávat, že pokud by Bůh opravdu měl vlastnosti, které mu křesťané připisují, pak by takovému člověku pomohl.

Uvažme jen, jak se zachová obyčejný člověk s jen trochu slušnou povahou, pokud ho někdo v evidentně obtížné situaci prosí o pomoc, a je v moci toho slušného mu tuto pomoc poskytnout! Jistě to udělá. Bůh je navíc jistě “víc dobrý” než libovolný člověk – můžeme tedy předpokládat, že by pomohl o to spíš, pokud by ovšem existoval.

Uvažme dále, že ta osoba, která prosí o pomoc, je Boha milující, a Bohem milovaná! Představa, že bychom my lidé ignorovali prosbu o pomoc milované osoby, která tuto pomoc zjevně naléhavě potřebuje, dostala se do obtížné situace nikoliv svým přičiněním, a my jí tu pomoc můžeme poskytnout, je asi prakticky nemyslitelná.

Za těchto okolností je pochopitelné, že křesťané věří tomu, že modlitby opravdu fungují. Modlí se k bohu pravidelně a běžně, věří tomu že Bůh jejich modlitbám naslouchá.

I Bible se k modlitbám vyjadřuje, vyjadřuje se k nim na mnoha místech, a naprosto jednoznačně. Evangelisté citují Ježíše, jak zcela logicky a v souladu s předchozími odstavci nedvojsmyslně prohlašuje:

“Věřte, že všechno, o co při modlitbě prosíte, jste dostali, a budete to mít.” (Marek 11:24).

Amen, říkám vám, když budete mít víru a nebudete pochybovat, nejenže budete moci tohle udělat fíkovníku, ale i kdybyste řekli této hoře: ‚Zvedni se a vrhni se do moře!‘ stane se to. Když budete věřit, dostanete, o cokoli v modlitbě požádáte. (Matouš 21:21)

Dále viz. např. Matouš 7:7, Jakub 5:15-16, Matouš 17:20, Matouš 18:19, Jan 14:12-14, Matouš 21:21, Marek 9:23, Lukáš 1:37, a na mnoha dalších místech.

Jenže modlitby nefungují. Vůbec.

Byla provedena celá řada studií, které zkoumaly vliv jak přímých modliteb (pacientů sami za sebe), tak i “přímluvných” modliteb. Viz. např. zde. Citujme:

One of the most scientifically rigorous studies yet, published earlier this month, found that the prayers of a distant congregation did not reduce the major complications or death rate in patients hospitalized for heart treatments.

a

A review of 17 past studies of “distant healing,” published in 2003 by a British researcher, found no significant effect for prayer or other healing methods.

V článku na livescience se dokonce píše:

In the largest study of its kind, researchers found that having people pray for heart bypass surgery patients had no effect on their recovery. In fact, patients who knew they were being prayed for had a slightly higher rate of complications.

Přes značnou snahu křesťanů zejména v USA, štědře finančně podporovanou, neexistuje ANI JEDINÁ peer-reviewed studie, která by prokazovala signifikantní vliv modliteb.

Ukažme si na konkrétním příkladu, co znamená statisticky signifikantní. Řekněme např. že při určitém konkrétním druhu rakoviny se uzdraví 60% pacientů. Statistika říká, že v takovém případě se s pravděpodobností 95% uzdraví víc než 570 a méně než 630 pacientů. Současně z toho plyne, že v průměru jedna z 20 studií by měla zjistit uzdravený počet pacientů, který by nespadal do tohoto intervalu. Výše zmíněné metastudie potvrzují v principu přesně toto.

Uvažme, že by stačilo, kdyby se místo docela běžných řekněme 620 pacientů jich ve skupině věřících uzdravilo třeba 650 – a už by to byl statisticky mimořádně významný výsledek! Pravděpodobnost, že by k němu došlo náhodou, je pouhých 0,06%! Žel, nic podobného se neděje. Vše funguje přesně v intencích chladné matematické statistiky.

Poznamenejme ještě, že existují nemoci, ze kterých se neuzdraví nikdy nikdo (např. amputovaná končetina, Downův syndrom, pravděpodobně i cukrovka, a mnoho dalších). Nepřekvapivě – v těchto případech se NIKDY neuzdraví ani věřící člověk, a může se modlit a prosit Boha jak chce – ačkoliv v moci Boha by JISTĚ bylo, aby nechal člověku amputovanou končetinu dorůst, nebo třeba aby způsobil vymizení Downova syndromu dítěti nešťastné a zlomené matky, která ho prosí o pomoc…

Podívejme se nyní na některé argumenty věřících, kterými se snaží výše uvedená fakta vysvětlit.

1) snad nejčastější přístup je popření výše uvedených faktů. Modlitby prostě fungují a tečka, a nějaké studie si mohou tvrdit co chtějí.

2) argumentace osobním příkladem. “Já jsem věřící, a já jsem se z té a z té nemoci uzdravil, což dokazuje že modlitby fungují”. Takoví věřící často odmítají vzít na vědomí, že ze zcela stejné nemoci se prostě v určitém procentu případů lidé uzdravují obecně, bez ohledu na svou víru. Odmítají vzít na vědomí, že z takového pozorování prostě nelze korektní závěr učinit.

3) někteří věřící říkají, že “Bůh se nechce nechat zkoumat”. Jenže prokázání účinku modliteb přece by přece nebylo zkoumáním Boha. Pokud by taková úvaha měla platit, pak bychom mohli analogicky vyvodit, že je-li celý svět Božím stvořením, pak zkoumání světa je zkoumání Božího díla, tedy analogicky s předchozím zkoumáním Boha. A protože Boha zkoumat nelze, nemělo by jít ani zkoumat zákonitosti ve světě. Jenže zákonitosti ve světě zkoumat lze – tedy se stala asi někde chyba.
Kromě toho Ježíš říká v Janovi 14:13 “O cokoli poprosíte v mém jménu, to udělám, aby byl Otec oslaven v Synu.” Z toho přímo plyne, že Bůh CHCE konat skutky, které lidi pak mohou vidět (např. prokazatelně uzdravovat skrze modlitby) aby tak byla ukázána jeho sláva. Obdobně i ve Starém zákoně Bůh s lidmi běžně komunikuje, a koná různé skutky právě proto aby ukázal svoji moc a slávu.

4) “Bůh není automat”, aby jaksi “automaticky reagoval” na modlitbu. Toto je opět argument, který nedává příliš smysl. Nikdo přece nechce, aby Bůh reagoval “automaticky”. Člověk přece také není automat, a přesto, je-li “dobrý”, a prosí-li ho o pomoc někdo kdo je evidentně v nouzi, a je-li to v jeho moci, pak jistě pomůže. Navíc, nikdo neříká že by Bůh měl pomáhat VŽDY. My však pozorujeme, že prosit Boha o pomoc v nouzi funguje naprosto stejně, jako ho neprosit o nic, nevěřit v něj a spoléhat se sám na sebe a na světské prostředky. Takováto absolutní ignorace Boha proseb věřících o pomoc jistě není ani zdaleka jedinou alternativou absurdní fráze “reagovat na modlitby jako automat”.

5) “snad si nemyslíte, že by Boha mohlo jít dokázat”. No upřímně – přesně to si myslím. Proč by Boha nemohlo jít dokázat, pokud by existoval? Jistě že by ho MOHLO jít dokázat, koneckonců Bible ani v nejmenším nikde neříká, že by snad Bůh měl bránit tomu, aby člověk získal jistotu že On existuje. Není ani žádný důvod, proč by něco podobného Bůh měl chtít! Ostatně, řada církevních učenců se o důkaz Boží existence více či méně úspěšně pokoušela, viz. např. Tomáš Akvinský.
Křesťané si zde dělají zásluhu ze své prohry. Nic ve světě nenasvědčuje tomu, že Bůh existuje, naopak: celý svět se chová právě tak, jako by žádný Bůh neexistoval. Věty typu “snad si nemyslíte, že by o sobě Bůh mohl dát vědět” jsou jen celkem hloupoučkým pokusem, jak bagatelizovat krajně nepříjemný fakt totální absence skutečností, nasvědčujících existenci Boha.

6) standardní odpověď “celé je to nesmysl, vůbec ničemu nerozumíte, nic jste nepochopil”.

Na závěr, jako obvykle, poznamenejme, že nefunkčnost modliteb je v naprostém souladu s ateistickou pozicí, že totiž Bůh neexistuje. Neexistuje-li Bůh, pak není důvod aby fungovaly modlitby – a přesně toto i pozorujeme.

193 thoughts on “Modlitby nefungují

  1. Bo

    Colombo: Ve vědě si nejsme naprosto jisti ničím. U některých věcí jsme si však jisti na 99,99 periodických %. Tzn, nějaká nejistota tam je, ale je zanedbatelně malá. Nehledě na to, že se dá dokázat, že toto číslo je rovno 100.

    Já jsem popleta ?

  2. Bo

    Colombo: Usuzovat jakýkoliv obecný princip z jediné osobní zkušenosti… haha. (tohle jsem tu už taky několikrát říkal).
    Předjímáte nevyřčené. Osobních zkušeností za 22 let je velmi mnoho. Ony především, svou kontinuitou,vzájemnou provázaností jsou důvodem, proč svého Stvořitele miluji, Jemu důvěřuji a na Něj spoléhám.
    Nijak Vám svůj názor nevnucuji, tím méně se Vás snažím “obracet na víru”, něco takového bez vlastni osobní zkušenosti ani není možné.
    Ani nemám potřebu prosadit svou pravdu, mít za každou cenu navrh, něco si dokazovat, nebo Vás nějak dehonestovat.
    Jde mi pouze o to, že Váš postoj, při kterém ,všechno víte, všemu rozumíte, na všechno máte jednoduchou odpověď( viz ona poslední, jak vystřižená z příručky: Jak odpovídat věřícím na jejich bludné iluze) Vám brání poznat pravdu o Bohu.
    A ignorace Stvořitele má pro stvoření fatální důsledky.

  3. Bo

    Spitfire: Bo, vaše zkušenost je něco jiného než to video. Pouze říkám, že je rozdíl mezi tím jak popisujete příhodu a tím videem. Princip ze kterého vycházím je, že žádný záznam není metafyzický.
    To jistě, moje osobní zkušenost s člověkem na videu mě vede k tomu, abych videozáznam mohl považovat za autentický.
    Přičemž chápu, že Vy jej můžete brát za neprůkazný.

  4. Colombo

    “viz ona poslední, jak vystřižená z příručky: Jak odpovídat věřícím na jejich bludné iluze”
    Ona existuje néjaká příručka? Oni atheisté vydávají nějakou příručku? Já dycky myslel, že atheistům to bylo uplně volné a tohle vždycky dělali (ty příručky atp.) jen věřící.

    “na všechno máte jednoduchou odpověď”
    Ony jsou odpověďi dvojí.
    1. Žádný bůh ani smysl života neexistuje. Prostě si najdi, pro co budeš žít. Jsme tu, protože naši předci dokázali být násilnější, než jiní. Jinak to nemá žádný důvod.
    -Tato odpověď je pro některé lidi příliš jednoduchá a nestačí jim. Když chcou ale vědět víc, opět narazí na přílišně složitou odpověď se spoustu neznámých.
    2. Je dokázáno, že i v zárodečné mlhovině, ze které vnizkla naše sluneční soustava, bylo slušné množství organických sloučenin. To víme z meteoritů či planetek, které byly vychýleny nějakým jiným tělesem a dopadly na naši planetu. Tedy i na naší planetě, někdy po vychladnutí, muselo být velké množství organických molekul. Jsou tři základní teorie, jak se z těchto molekul mohla utvořit první prabuňka, protobiont. Tyto teorie jsou….
    -Tahle je zjevně příliš složité a ani jedna neposkytuje jednoduchý návod na to, jak žít.
    Kdo teda dává jednoduché a jasné odpověďi? Já ne, protože ta první implikuje tu druhou.

    “Jde mi pouze o to, že Váš postoj, při kterém ,všechno víte, všemu rozumíte”
    Je zajímavé, že na vědeckých webech takhle nepůsobím:) čím to asi bude:) Možná tím, že tam není Protestant, který se snaží kecat do evoluce:)

    ad osobní zkušenost:
    Mějme psychicky nemocného člověka. Tento člověk bude přesvědčen o existenci svého imaginárního kamaráda. Pro něj to bude realita. Je to jeho osobní zkušenost.
    Pro okolní svět je tento imaginární kamarád samozřejmě osobní fikcí jednotlivce, reálně neexistuje (existuje jen v hlavě té osoby). Ta osoba říká, že pro ni imaginární přítel existuje a že aby to někdo jiný pochopil, musí mít tu osobní zkušenost.
    A ta je samozřejmě nepřenositelná.

    Můžete mi vysvětlit, jak se ten váš případ liší od mého příkladu?

  5. Petr Henoch

    Je mi 38. Ve 12ti letech jsem si při meditaci představil jak tluču na brány nebeské, aby se otevřely. Protože jsem četl v Bibli, že kdo zatluče, tomu se otevřou. Rozlétly se dokořán. Od té doby chodím s Bohem a on mi plní všechna má přání (až na dvě vyjímky, viz, níže). Lidé kteří mně znají dobře a nevědí, že jsem hluboce věřící si myslí, že jsem dítě štěstěny 🙂 Ale já jen vím, komu si říci o pomoc.

    Bůh mi dává vše, o co se modlím. Dokonce i hmatatelné a materiální věci. Například když jsme měli v práci problémy s “neopravitelnými” stroji, tak stačila jedna modlitba a bylo po problému. Nebo když jsem později začínal podnikat a zrovna nebyly peníze, tak jsem se pomodlil, ať mi Bůh pošle nějakého zákazníka a do půl hodiny zazvonil telefon s poptávkou, ze které později byla objdnávka a profit. Obojí, jak opravy strojů, tak zakázky se opakovalo několikrát.

    Ale to jsou jen příklady. Jak jsem psal, chodím s Bohem a proto je můj život prodchnut Jeho přítomností. Modlím se často za něco konkrétního a vždy to dostávám. Často se ale také modlím: “Děj se vůle Boží”. Ateista tohle asi nikdy nepochopí, ale věřte mi, že věřící lidé mají své hmatatelné důkazy. Je to jen věc volby, jestli v Boha věřit chcete nebo ne. Pokud uvěříte, pak důkazy dostanete.

    Jak jsem psal výše jsou dva případy, kdy mi modlitby nefungují. Jeden je ten, kdy by mělo dojít k zásahu do svobodné vůle jiných lidí. Jako například, když jsem se v mládí modlil, aby ta a ta dívčina opětovala mou lásku, tak v tom mi nevyhověl. Vysvětluji si to tak, že svobodná vůle je dar od Boha, který dal lidem, když je stvořil ke svému obrazu. A proto by bylo nelogické, aby ho některým lidem bral.

    Druhý případ modliteb, které nemívám vyslyšeny jsou modlitby za odstranění mých vlastních chorob. Tedy až donedávna, v posledních letech už to trochu začíná fungovat. Když se modlím za zdraví někoho jiného, tak to funguje častěji.

    S vyjímkou těchto dvou oblastí (svobodná vůle a zdraví) jsem se nesetkal s tím, že by mi Bůh nevyplnil jakoukoliv z modliteb a že jich za můj život už byly stovky. Proto se nedivím, že výzkumy, založené na modlitbách za uzdravení dopadly jak dopadly.

    Nemyslím si, že by Bůh systematicky odmítal vyplňovat zdravotní modlitby. Znám případy, kdy opravdu pomohl. Myslím si, že v tomto směru ale lidem z nějakého důvodu často nepomáhá. Koneckonců i lidé, kteří umí léčit jiné lidi svou vůlí, tak se, pokud vím, vždy nejprve zeptají Boha, zda můžou konkrétního člověka vyléčit a často dostávají negativní odpověď.

    Protože věřící lidé bývají často ateisty považováni za negramotné a neschopné pitomce, tak uvácím, že mám vysokoškolské vzdělání, IQ v pásmu počínající geniality a můj příjem je několikanásobek průměrného (díky Bohu).

  6. Michal Post author

    Petr:
    1) S vyjímkou těchto dvou oblastí (svobodná vůle a zdraví) jsem se nesetkal s tím, že by mi Bůh nevyplnil jakoukoliv z modliteb a že jich za můj život už byly stovky.
    No comment
    2) mám IQ v pásmu počínající geniality
    Skutečně inteligentní člověk by toto o sobě nikdy nenapsal, a už vůbec ne jako součást svého úvodního vystoupení. A když už jsme u toho – já bych o sobě sice nikdy neprohlásil, že mám IQ v pásmu geniality, ale za to bych se po přečtení Vašeho příspěvku vsadil, že mám vyšší IQ než Vy 🙂 A jsem ochoten si ho s vámi klidně poměřit.

  7. neruda

    to Petr Henoch:

    Pokud si přečtete předcházející diskusi, zjistíte, že křesťanští diskutéři v ní vehementně tvrdí, že ateisté se mýlí, pokud si myslí, že modlitby mají fungovat tak, že na jejich základě Bůh plní jejich přání. Tak tomu prý není a nelze si tedy myslet, že existuje kauzalita: modlitba (příčina) – splněné přání (následek).
    A teď přijdete Vy a tvrdíte, že chodíte s Bohem a že Vám právě takhle modlitby fungují. Tak jak je to? Mají modlitby účinkovat tak, že na jejich základě Bůh plní Vaše přání anebo ne?

  8. Michal Post author

    Mě napadla ještě jedna připomínka:

    Já, Michal, se modlím k létajícímu špagetovému monstru. Zatím mi všechny modlitby splnilo. Bez jediné výjimky.

    Petr Henoch: Jako geniálnímu člověku vám jistě budou ihned zřejmé minimálně dva důvody, proč je toto tvrzení pravdivé. A pak můžete zpětně uvážit, jakou relevanci má to co jste napsal Vy, a svoje vyjádření na základě toho upřesnit.

  9. Michal Post author

    Znám případy, kdy opravdu pomohl.

    Jakpak jste poznal, že to opravdu pomohl Bůh, a nedošlo k tomu výsledku náhodou? Mohl byste si tím být jist jedině tehdy, pokud by ta událost náhodou NEMOHLA nastat. Jenže pak by se z definice jednalo o – zázrak… Možná byste nám mohl ten případ popsat, pak se nad tím můžeme zamyslet.

  10. Colombo

    “Nebo když jsem později začínal podnikat a zrovna nebyly peníze, tak jsem se pomodlil, ať mi Bůh pošle nějakého zákazníka a do půl hodiny zazvonil telefon s poptávkou, ze které později byla objdnávka a profit. Obojí, jak opravy strojů, tak zakázky se opakovalo několikrát.”

    “Jak jsem psal výše jsou dva případy, kdy mi modlitby nefungují. Jeden je ten, kdy by mělo dojít k zásahu do svobodné vůle jiných lidí. ”
    Spor. V prvním případě očividně ovlivnil svobodnou vůli člověka.

  11. Petr Henoch

    Bůh není zodpovědný člověku, proto na úvahy o něm neplatí lidská logika.

  12. Petr Henoch

    To: neruda. Ale já jsem netvrdil, že jsem křesťan 🙂 Pokud Vás to zajímá, tak jsem buddhisto-křesťan 🙂 Jsem buddhista, který silně inklinuje k pravoslavnému, ale i letničnímu křesťanství. A který považuje katolické pojetí křesťanství za mylné. Odtud možná ten rozpor.

    To: Michal. Modlím se k té bytosti, která za 6 dnů stvořila svět a sedmý den odpočívala.

    To: Michal. Ano, bezesporu se jedná o zázraky. Je jich všude okolo plno. Kdo chce, ten je vidí, kdo nechce nevidí 🙂 V téhle oblasti přece už dnes nelze nijak pochybovat. Pokud chcete případy, tak si vemte nějaký slovník katolických svatých, každý z nich vykonal nějaký zázrak, který je zdokumentovaný. Je to podmínka svatořečení.

    To: Colombo. Ano. Je to spor. Byl jsem si toho vědom, když jsem první příspěvek psal, ale nechtěl jsem to rozvádět šířeji. Ani teď nechci. Hlavně z toho důvodu, že si myslím, že Bůh a jeho zákony jsou lidskými slovy nepopsatelné a nepochopitelné. Proto občas docházíme ke sporům, jako například: “Může Bůh stvořit tak težký kámen, který nezvedne?”.

  13. Colombo

    “Pokud Vás to zajímá, tak jsem buddhisto-křesťan 🙂 Jsem buddhista, který silně inklinuje k pravoslavnému, ale i letničnímu křesťanství. ”
    Ty vole, že ti není hanba, jak můžete tvrdit, že jste budhista a vedle toho, že věříte v boha? Prosím, alspoň si o tom budhismu, který vyznáváte, něco přečtěte. Budha bojoval s bohy, snažil se od bohů odprostít a ne je chvalořečit za jejich pomoc v životě.

    “Proto občas docházíme ke sporům…”
    Já když dojdu ke sporu, tak to znamená, že je něco špatně. Vy, když dojtete ke sporu, tak to zamená chválit boha za jeho nedefinovatelnost a dokonalost.
    Mimo to uvedený příklad je způsobený něčím jiným, nepřesností v jazyce. Nikoliv logickým rozporem. Uvedený příklad matematika umí vyřešit, to co jste uvedl ve svém prvním příkladě ne. Protože je to blbost. Ostatně bible taky popírá, že by bůh nezasahoval do svobodné vůle lidí, například egypťanů.

  14. Colombo

    “Bůh není zodpovědný člověku, proto na úvahy o něm neplatí lidská logika.”
    Bůh je smyšlený, proto na něj neplatí vůbec nic.

  15. G. P.

    Bůh je smyšlený, proto na něj neplatí vůbec nic.
    A navíc je definovaný naprosto svévolně, takže lze o něm říci naprosto cokoliv.

  16. Petr Henoch

    Colombo: Proti těm bohům, proti kterým bojoval Buddha, proti těm křesťanství je také. Je vidět, že máte značné mezery v poznání. Proto je ve vašem případě předčasné dospět ke konečnému závěru. Už se nedivím, že jste ateista, když jste líný, si o tom něco přečíst. Měl byste více studovat to, co popíráte. Vulgarismy Vašim argumentům váhu nedodají.

  17. Petr Henoch

    Zde http://cs.wikipedia.org/wiki/Modlitba#Buddhismus je uveden též jiný výzkum, který svědčí o opaku. Modlitba za otěhotnění. 50% otěhotnělo v experimentální, zatímco v kontrolní skupině pouze 26%. Cituji:

    Další experiment týkající se účinnosti křesťanských přímluvných modliteb se zabýval vlivem modliteb na úspěšné umělé oplodnění žen. Pro experiment bylo 219 jihokorejských žen, které se průběhu 4 měsíců podrobily pokusům o umělé oplodnění (IVF). Ani samotné ženy, ani jejich ošetřující lékaři o experimentu nebyli informováni. Náhodným výběrem byly ženy rozděleny na experimentální a kontrolní skupinu přičemž z lékařského hlediska se procedura, kterou ženy s obou skupin podstoupili nelišila.

    Fotografie a krátké životní příběhy žen v experimentální skupině byly zaslány do několika křesťanských náboženských center v Kanadě, Spojených státech a Austrálii se žádostí, aby se členové církve po určenou dobu modlili za úspěch umělého oplodnění vybraných žen. Vzhledem k náhodnému rozdělené žen do obou skupin je možné zjištěné rozdíly v pravděpodobnosti úspěchu IVF (pokud jsou statisticky významné) připsat pouze experimentálnímu impulsu, v tomto případě přímluvné modlitbě. Ženy v kontrolní skupině otěhotněly v 26% případů, ženy v experimentální skupině v 50% případů, což je rozdíl silně statisticky významný na všech běžných hladinách významnosti (p=0,0013). Výsledky experimentu jsou považovaný za předběžné

Comments are closed.