Je křesťanství pravdivé?


Otázka je pro nás ateisty zásadní: pokud by křesťanství bylo pravdivé, pak by existoval křesťanský Bůh a náš postoj by se ukázal být chybným. Je tedy potřeba důkladně se seznámit s tím, co křesťané tvrdí, a prozkoumat zda mají pravdu a zda vůbec mohou mít pravdu.

Křesťanství je mnohavrstevnatý komplex myšlenek a tvrzení, přičemž naprostá většina z nich plyne z Bible nebo z ní je odvoditelná. Křesťané věří, že Bible je Svatá kniha (“Holy Bible”), že je Slovem Božím. Všechno co křesťané vědí o Ježíšovi vědí jedině a pouze z Bible, z Nového Zákona. Každý jeden Ježíšův výrok, každá jeho myšlenka, o které křesťané mluví, pochází z Bible. Všechny křesťanské koncepty, jako ten o prvotním hříchu, o spasení, o Božím království, atd. jsou z Bible. Bible je základním (ne-li jediným) zdrojem pro práci teologů a apologetů, z Bible citují kněží v kostelech při mších, a o Biblické verše opírají své závěry i běžní křesťané.

V příštích dnech však ukážeme, že Bible nepochází a nemůže pocházet od Boha. Bible je dílo lidí, žijících ve své době, a myšlenky v Bibli obsažené jsou poplatné myšlenkám jejich autorů. Zejména Bible jako celek není pravdivá (což samozřejmě neznamená, že jednotlivé její části nemohou mít pravdivý a reálný základ – k tomu se také dostaneme).

Pokud se nám toto všechno podaří prokázat, pak jsme tím křesťanství zbavili jakýchkoliv pevných základů i jádra, a zbyde nám jen tenká slupka. I s tou však bude třeba se vypořádat, což učiníme v dalším.

Tím ukážeme legitimnost ateistického postoje v otázce křesťanství.

Dále viz.
Ten kdo napsal Bibli, byl přesvědčen, že Země je placatá
Biblický Bůh přímo nabádá k vraždění žen a dětí, masové vyhlazování a genocidy jsou pro něj běžným postupem, přesně jako pro lidi v té době.
Autor Bible je zastáncem typické starověké kosmologie, mimo jiné se domnívá, že nad placatou Zemí je pevná nebeská klenba.
Biblický Bůh také nemá námitek proti obětování lidí, zvlášť pokud jsou to mladé panny.
Přes to všechno o sobě Bible prohlašuje, že je autentickým slovem Božím, na němž nelze změnit ani čárku, což je v přímém rozporu s tvrzením mnohých křesťanů, že i obsáhlé pasáže v Bibli je nutno chápat jen jako obrazy.

19 thoughts on “Je křesťanství pravdivé?

  1. Petr

    Tak ten článek na osel.cz je dost chabej. Naopak počet ateistů roste víc než počet věřících lidí.

    Odpověď co se mi v diskuzi pod článkem líbila je od nějakého pana Miroslava Zapletala:
    1) Jednovaječná dvojčata jsou průměrně podobnější v celém koplexu svých vlastností a sklonů (geneticky) než ostatní srovnávanci. Takže vybereme určitý jev a srovnáním prokážeme, že tento jev je „geneticky dán“… Výpovědní hodnota o specifických příčinách lidských sklonů? Chachá!
    2) Plodnější „věřící“ rozšíří „religiózní gen“ (co to ježišmarjá je?) po Zemi? Jaktože se tedy lidstvo, odjakživa vždy a všude religiózní, vyvíjí k nereligióznosti? Asi zasáhli marťani?
    3) S kulturou věřících je spojeno mít více dětí? Cože? „Mít více dětí“ je spojeno s jakoukoli lidskou kulturou vždy a všude až do (v Evropě) dejme tomu doby před sto lety. Jako zvláštnost je třeba konstatovat opak: u společností s úbytkem religiozity pozorujeme úbytek porodnosti… přičemž se tím ještě nic neříká o tom, jsou-li tyto dva jevy ve vzájemné závislosti nebo mají-li nějakou společnou nadřazenou příčinu.
    4) Ať mi někdo doloží konstatování, že ” “náboženské“ geny… souvisí s rysy osobnosti jakými jsou i poslušnost a konzervatismus“. Těším se na ty náboženské geny.
    5) Pro příští výzkum doporučuji srovnat, nakolik jsou řidiči červených automobilů genticky náchylnější k nehodovosti než řidiči automobilů zelených.

    Genetika to nepotvrzuje 🙂

  2. Colombo

    Petr: ten článek není chabý, chabá je ta studie, holt Osel, v zájmu přinášení všech novinek přinese i různé žvásty. Pokud si všimnete, jsou k tomu na Oslovi různé sekce, například Osloviny, nejen vědou atp.

    Protestant je holt typický věřící, kašle na nějaké své vlastní přemýšlení a uvažování a ukazuje na autority, které ho mají spasit před ledasčím. Tímhle článkem už tu taky šermoval a já se ho snažil přesvědčit, že mezi vírou a počtem dětí není přímá korelace.

    Vůbec se třeba nezamyslel nad tím, že článek není ani o žádné pravdivosti křesťanství, jako spíš o jeho šíření (a přesto tu teď šermuje s tím, že genetika dokazuje, jak je křesťanství pravidvé, což vůbec nechápu, jak k tomu došel).

  3. protestant

    To Colombo:
    Vy si tedy ale dokážete vymýšlet. Kde jsem někdy psal o pravdivosti křesťanství?

  4. protestant

    to Petr:

    Naopak počet ateistů roste víc než počet věřících lidí.

    Nějak doložit to můžete?

  5. protestant

    Nedostatku smyslu pro slušnost jsem si už u vás všiml, ale s tím nedostatkem smyslu pro humor jste mne opravdu dostal. 🙂

  6. Colombo

    Když se s vámi nedá mluvit normálně, furt uhýbáte a vyhýbáte se odpovědi, nezbývá nic jiného než vás praštit po hlavě a přunutit vás říct jasnou odpověď.

    Smysl pro humor? Jo tak celá tahle vaše působnost zde je jen vtip? To by hodně vysvětlovalo, že jsi to neřekl hned:D

  7. protestant

    to Petr:

    Čekal jsem že prezentujete svoji víru.

    A s tím sčítáním je to trochu složité, protože se jedné o nepovinný údaj.

  8. morath

    Že se počet ateistů zvyšuje vidíte snad i bez dat.A jestli více než počet věřících? To ukáže odstup času a nebo možná ne, koneckonců oficiálně v kostele pokřtěný člověk pod záštitou Římskokatolické církve je registrován jako její člen a tedy je statisticky počítán mezi teisty.Což je mimochodem i hodně v dětství pokřtěných ateistů, ale i deistů a lhostejných-nepraktikujících lidí apod.Číslo 1,13 miliardy věřících pod záštitou ŘKC je jedna z nejskreslenějších statistik na světě.Tohle číslo může skutečně být v rozmezí třeba 150-650 mil.Pravdu však asi nikdo nezjistí.

  9. K-NinetyNine

    protestant
    “A s tím sčítáním je to trochu složité, protože se jedné o nepovinný údaj.”
    mam pre vas dobru spravu, u nas na SVK je to udaj povinny (proti comu neuspesne protestujeme) a dokonca je otazka postavena uplne rovnako a chybne, ako pred 10 rokmi, takze tie udaje budu (hoci nepresne z dovodu nespravneho znenia otazky) dobre porovnatelne!
    neviem ako u vas, ale u nas pocet cirkevnych obradov klesa. a ten je priamo umerny k poctu veriacich pokial si aspon nieco z matematiky este pamatam…

  10. protestant

    Nevím co míníte tím počtem církevních obřadů. V našem sboru je bohoslužeb stále stejný počet, jejich návštěvnost se nesnižuje, počet členů sboru neklesá….

  11. K-NinetyNine

    poctom cirkevnych obradov mam na mysli pocet cirkevnych svadieb, pohrebov, krstov atp. nie pocet omsi, tie su pravidelne kazdu nedelu, ich pocet je konstantny a nie je zavisly na dopyte.
    prave tie obrady zavysle na dopyte u nas jasne ukazuju, ze dopyt sa znizuje.

Comments are closed.