Co je to ateismus


Slovo ateismus pochází z řeckého „atheos“, tedy a-theos, což znamená „bez boha“. Přirozená definice ateismu tedy říká, že ateismus je nevíra v Boha. Každý kdo v sobě nemá víru v žádného Boha je tedy ateistou.

Ateismus není ani víra, ani světonázor, ani ideologie, jak by mohla napovídat koncovka -ismus. Ateismus sám o sobě neimplikuje žádný názor na vznik Vesmíru, na vznik života, na morálku, atd.

Ateisty jsou například

1) lidé, kteří z nejrůznějších důvodů o možnosti existence Boha nikdy neslyšeli. Těm se říká implicitní ateisté.

2) lidé, kteří o možnosti existence Boha a o různých náboženstvích sice slyšeli, ale nepřikládají tomuto tématu velkou váhu. V Boha nevěří, a o celé záležitosti ani nepřemýšlejí. Do této skupiny lze zřejmě zařadit poměrně výraznou část Čechů.

3) lidé kteří možnou existenci Boha pokládají za téma hodné pozornosti, kteří o náboženství a o Bohu přemýšlejí, a kteří po zhodnocení jim známých argumentů došli k názoru, že víra v boha není opodstatněná.

4) lidé kteří pociťují jistotu že žádný Bůh neexistuje a otevřeně jeho existenci popírají.

Skupina (1) je jistě velmi málo početná (patří do ní např. některá přírodní etnika), ale o to důležitější a zajímavější je z teoretického hlediska.

Do skupiny (4) mohou patřit lidé indoktrinovaní nějakou ideologií, např. komunistickou. Jsou také docela zajímaví z teoretického hlediska (protože jejich postoje lze označit za jistý druh sekulární víry), a v praxi jde dnes o skupinu naprosto marginální. Autor tohoto textu neví o žádném ateistovi, kterého by sem bylo možné zařadit. Nepatří sem např. ani tak “skalní ateista” kterým je Richard Dawkins.

Pro nás budou důležité hlavně názory a argumenty skupiny (3).

Za povšimnutí stojí, že křesťané se s oblibou vymezují proti (dnes už spíše jen teoretické) skupině (4), protože z diskuze s příslušníky jiné (byť sekulární) víry lze vyjít neporažen mnohem snadněji, než z diskuze s člověkem, který má své postoje promyšleny a podepřeny racionálními argumenty…

208 thoughts on “Co je to ateismus

  1. protestant

    To že o něčem nevíte neznamená, že to neexistuje. Musíte si uvědomit, že v protestantských církvích neexistuje učitelský úřad církve. A to je POŘÁDNÝ rozdíl od římských katolíků.

  2. G. P.

    Samozřejmě, že mezi katholíky a protestanty je mnoho rozdílů, v eklesiologii, v kultu svatých apod. V otázce Krista nikoliv. Tam nejsou žádné.

  3. protestant

    Hlavní rozdíl je od vzniku čtyř artkul pražských ……. Svobodné hlásání slova Božího

  4. G. P.

    Vy jste nám tady, Protestante, dosud nepřiznal, zda jste lutherán nebo kalvinista. O lutheránských krédech jsme se již bavili, pro kalvinisty je závazný TULIP.

  5. protestant

    ČCE je společnou církví reformovaných i luteránů. Vznikla spojením těchto směrů v roce 1919. Ale jsme blíže kalvinismu.

  6. protestant

    Z knihy evangelického kazatele a člena minulé Synodní rady ČCE O něco svobodnější.

    “Je něco co evangelík musí? Katolík musí na mši, alespoň jednou za rok ke zpovědi třeba…
    ……Na nic si nevzpomínám, co by evangelík musí. Nemusí.

    Někteří by chtěli něco muset….
    ……Někteří jo, ale ti můžou jít jinam, kde se víc musí. To u nás nebude.

    Musí evangelíci věřit v Boha?….
    …..V Boha? Hm, já bych řekl, že spíš v Pána Ježíše Krista, a to taky nemusí, protože víra se může a smí .

  7. G. P.

    Díky za info. Tenhle unionism je pruský výmysl; k ničemu dobrý není.

    Díky za přípomínku katechismu ČCE. Taková prázdnota vede toliko k synkretismu. Máte někde k disposici positivní vyznání víry, tj. čemu věříte?

  8. G. P.

    Díky. Tak jsem našel toto: „Členům jiných křesťanských církví může Českobratrská církev evangelická propůjčit členství, jestliže o to v některém jejím sboru požádají. Přitom jsou posuzovány dva znaky mateřského křesťanského společenství žadatele: věrnost christologickému vyznání a ekumenická otevřenost.“ Zdá se, že neznáte ani dogmatiku své vlastní církve.

  9. protestant

    Kde jsem psal že evangelík nevyznává Krista?
    Jde o to že nemusí, že to není povinnost. Že je to dar.
    Nepleťte si víru s plněním řádů a nařízení.

    Evangelium je DOBRÁ zpráva, ne koule na NOZE.

  10. G. P.

    „Věrnost christologickému vyznání“ není žádné pouhé vyznávání Krista. Existenci Ježíše uznává i většina atheistů. Tady jde o to, že protestant musí v christologii (tj. nauce o Kristu) uznávat 7 ekumenických koncilů.

    Jde o to že nemusí, že to není povinnost. Že je to dar.
    Slovíčkaření. Kdo ten „dar“ nemá, není křesťanem.

  11. G. P.

    Cituji § 1 dohody o křtu mezi ČCE a diecésemi římskokatolické církve v české a moravské církevní provincii: „Obě církve společně vyznávají víru v Boha, Otce a Stvořitele, v Ježíše Krista, jednorozeného Božího Syna, který se stal člověkem, a v Ducha svatého, Pána a Dárce života. Tato společná víra je vyjádřena apoštolským a nicejsko-cařihradským vyznáním.“

    Hle, povinnost.

  12. protestant

    Ještě zde si můžete počíst:
    http://www.evangnet.cz/cce_pruvodce:clenstvi_v_cce

    Zvlášť tohle:
    “….Není možné vyjmenovat vše, život církve se vymyká všem pokusům o uspořádání a sumarizaci; a je to tak dobře. Stejně jako členství samo, které nakonec také obhospodařovává a spravuje samotný její Pán tak, jak se jemu líbí….” 🙂

  13. protestant

    Zkusím to shrnout, abychom se k tomu už nemuseli moc vracet –
    Připadáte mi jako zákoníci, kteří lidi nutili zachovávat a dodržovat stovky zákonů, nařízení znát stovky pouček a pravidel.
    Pak ale přišel Ježíš, který celý Zákon geniálně shrnul do dvou přikázání (milovat budeš Boha.. a milovat budeš bližního) vysmál se jejich zatvrdlému chápání soboty atd.
    Zkuste prosím uvažovat v tomto duchu a nesnažte se zase lidi nutit dodržovat a uznávat stovky řádů a nařízení, pouček, katechismů apod.

Comments are closed.