Co je to ateismus


Slovo ateismus pochází z řeckého „atheos“, tedy a-theos, což znamená „bez boha“. Přirozená definice ateismu tedy říká, že ateismus je nevíra v Boha. Každý kdo v sobě nemá víru v žádného Boha je tedy ateistou.

Ateismus není ani víra, ani světonázor, ani ideologie, jak by mohla napovídat koncovka -ismus. Ateismus sám o sobě neimplikuje žádný názor na vznik Vesmíru, na vznik života, na morálku, atd.

Ateisty jsou například

1) lidé, kteří z nejrůznějších důvodů o možnosti existence Boha nikdy neslyšeli. Těm se říká implicitní ateisté.

2) lidé, kteří o možnosti existence Boha a o různých náboženstvích sice slyšeli, ale nepřikládají tomuto tématu velkou váhu. V Boha nevěří, a o celé záležitosti ani nepřemýšlejí. Do této skupiny lze zřejmě zařadit poměrně výraznou část Čechů.

3) lidé kteří možnou existenci Boha pokládají za téma hodné pozornosti, kteří o náboženství a o Bohu přemýšlejí, a kteří po zhodnocení jim známých argumentů došli k názoru, že víra v boha není opodstatněná.

4) lidé kteří pociťují jistotu že žádný Bůh neexistuje a otevřeně jeho existenci popírají.

Skupina (1) je jistě velmi málo početná (patří do ní např. některá přírodní etnika), ale o to důležitější a zajímavější je z teoretického hlediska.

Do skupiny (4) mohou patřit lidé indoktrinovaní nějakou ideologií, např. komunistickou. Jsou také docela zajímaví z teoretického hlediska (protože jejich postoje lze označit za jistý druh sekulární víry), a v praxi jde dnes o skupinu naprosto marginální. Autor tohoto textu neví o žádném ateistovi, kterého by sem bylo možné zařadit. Nepatří sem např. ani tak “skalní ateista” kterým je Richard Dawkins.

Pro nás budou důležité hlavně názory a argumenty skupiny (3).

Za povšimnutí stojí, že křesťané se s oblibou vymezují proti (dnes už spíše jen teoretické) skupině (4), protože z diskuze s příslušníky jiné (byť sekulární) víry lze vyjít neporažen mnohem snadněji, než z diskuze s člověkem, který má své postoje promyšleny a podepřeny racionálními argumenty…

208 thoughts on “Co je to ateismus

  1. Michal Post author

    bojim bojim 🙂

    OK, no a za téhle situace jde ateistům vlastně už jen o to, zda tuto vaši soukromou a nijak nezdůvodněnou víru sdílet či nesdílet 🙂 Odpověď na tuto otázku je naštěstí snadná 🙂

  2. Michal Post author

    Takže:

    * přemýšlet nad věcmi, a rozhodovat se čemu budu věřit na základě racionálních úvah, logiky a faktů = jednoduchý přístup k životu
    * věřit věcem bez hlubších důvodů, jen na základě toho co člověku vnitřně konvenuje = nikoliv jednoduchý a správný přístup k životu

    jop, chápu to 🙂

  3. protestant

    Pokud jste odhalil že fundamentalisté nemají v ničem pravdu na základě racionálních úvah, logiky a faktů …… pak gratuluji. Myslím, že jste dokázal nemožné 🙂

  4. spitfire

    MILUJÍCÍ Bůh člověku s amputovanou nohou nikdy nepomohl.

    -to není pravda, netvrdím, že ten příběh je věrohodný, ale existuje a je z dokumentován.
    Stalo se to někdy jednomu mladíku ve španělích, cca středověk. ta story je, ale příliš komplikovaná…

    Matouše 21 chápete příliš doslovně. Na vině neporozumění tomu verši je vaše lineární myšlení. Situace není taková, že: ráno se probudím a poznám, že mám víru(sen) a proto jdu hýbat horou. Situace se má takto. Chci pohnout horou a jelikož mám víru, že to mohu dokázat, tak tou horou pohnu.

  5. Michal Post author

    Spitfire: OK, slibuju že ho napíšu tento týden 🙂 Dost možná hned zítra, podle toho jak bude čas…

  6. Colombo

    protestant: opět chyba. Tady neselhávají exaktní vědy, ale lidé, kteří ve snaze prosadit si něco, co není pravda, falšují výsledky, provádějí blbosti a vykládají je uplně jinak. Kdy už to konečně pochopíte. A to máte prosím vysokoškolské vzdělání, tedy o vědě a vědeckých metodách by jste měl mít nějaké podvědomí.

  7. Michal Post author

    Bojím se že budeme muset zavést Captchu 🙁 Nějak se tu množí spamovací roboti, a mazat to ručně začíná být už otravné :/

  8. G. P.

    Protestante, myslím, že by bylo dobré, kdybyste jednou provždy opustil these, které již byly zde vyvráceny, jako je tato Novotného: „Naproti tomu Bůh biblický je jediná, nevystižitelná, nadsvětná, svrchovaná bytost, Stvořitel, Pán a Dárce všeho dobrého, nepochopitelná a tedy nepředstavitelná a nezobrazitelná.“

    Ježíš je Bůh a Ježíš byl mnohokrát zobrazen. Ergo, Bůh je zobrazitelný.

    Pokud k Vám argumenty neproniknou, diskusse ztrácí sebemenší smysl a stáváte se trollem, jak správně píše Colombo.

  9. protestant

    Zobrazení Boha Ježíšem je něco podobného jako zobrazení koule kruhem. Ano – pokud se pohybujeme jen v omezené rovině koule se nám jeví jako kruh. Koule je v řezu skutečně kruhem. Tedy Bůh v lidské rovině může být zobrazen Ježíšem.
    Jenže je v tom háček. Ten kruhový řez nemusí být jen řezem koule, ale třeba válce, kužele, rotačního elipsoidu atd… tedy kruh nám sice popisuje vlastnosti tělesa v určité rovině, ale o jeho skutečném tvaru zase tak mnoho neříká.

  10. protestant

    Nehledě k tomu, že sama Bible nám ukazuje, že zobrazovat Boha Ježíšem není úplně přesné. Uznejte sám – je takhle možné zobrazovat Boha Ježíšem:

    O onom dni a hodině však neví nikdo, ani andělé v nebi, ani Syn; jenom Otec sám.
    Matouš 24:36

    Je zde evidentní, že Otec má vlastnosti, které Syn nemá.

  11. G. P.

    Já bych se na přirovnání vykašlal. *Vždycky* kulhají, takže podle mého názoru nemají žádnou cenu. Mohl bych stejně říci, že Vaše fotografie nejste celý Vy, ale přesto je to Vaše zobrazení.

    Podstatnější je: „Bůh v lidské rovině“. Jenže Ježíš není nějaký nedokonalý Bůh. Je to celý Bůh.

    Fascinují jsou ty isolované úryvky z Bible. Syn a Duch nejsou vševědoucí?

    Jinak k problematice zobrazování Boha doporučuji Thomas Sternberg: Zákaz zobrazování Boha Otce? In Salve 3/2006.

  12. Michal Post author

    Přesně jak píše GP. Kromě toho, zobrazení je prostě zobrazení. Plánek domu také nevystihuje ani zdaleka jeho reálnou podobu, a přesto to JE zobrazení. Obraz člověka zepředu také neříká, jak ten člověk vypadá zboku, zezadu nebo zevnitř, a přesto to JE jeho zobrazení.

    Tohle protestantovo neustálé předefinovávání pojmů, ohýbání a měnění významu slov, a snaha o uhýbání a kličkování začíná být opravdu velmi zábavné… 🙂

    Jasná a přímá vyjádření, jednoznačné myšlenky – to je to, čemu se protestant vyhýbá jako čert kříži! Myslím že se zde něčeho podobného nedopustil za celou dobu ani jednou.

    Dále bych příteli protestantovi rád připomněl doktrínu katolické církve o trojjedinosti. Ačkoliv Ježíš, Bůh otec a Duch svatý jsou tři RŮZNÉ osoby, dohromady tvoří JEDINÉHO boha, přičemž každá z těch osob je současně Úplným Bohem. Jistě, je to nesmysl, ale toto katolická církev opravdu učí. Čili Ježíš JE podle katolíků to samé co Otec, a současně není to samé co Otec. A celé je to možné proto, že rozumem to nejde postihnout.

    KKC přesně píše:
    253: … Božské osoby se nedělí o jediné božství, nýbrž každá z nich je úplně celý Bůh: „Otec je všechno to, co je Syn, Syn všechno to, co je Otec, Otec a Syn všechno to, co je Duch svatý, totiž jediný Bůh, podle své přirozenosti.“ …
    254: Božské osoby jsou od sebe skutečně odlišné. … „Otec“, „Syn“ a „Duch svatý“ nejsou pouhá jména, označující způsoby božského bytí, nýbrž osoby skutečně odlišné: „Syn není Otec, Otec není Syn a Duch svatý není Otec nebo Syn.“

    237: … Avšak hlubina jeho bytí jako Nejsvětější Trojice je nepřístupným tajemstvím pro pouhý rozum, …

    Bingo.

  13. Michal Post author

    Kromě toho, protestante, zaráží mě, že opět citujete jeden konkrétní verš z Bible, a berete ho doslova (totiž Matouš 24:36)

    Vlastně jistě, vy “věříte” že zrovna tento verš se doslova brát má.

    Mě tu přitom opakovaně napomínáte, že – dělám přesně to samé co Vy, totiž cituji z Bible konkrétní verše! Předpokládám, že moje “víra že ty mnou citované verše je nutno brát doslova” vás nedojme.

    Máte k tomu nějaký komentář?

  14. Michal Post author

    Navíc, když já cituji z Bible nějaké verše které vám nejdou pod vousy, říkáte o mě že jsem “jako ti fundamentalisté”.

    Když ale sám děláte to samé – tak to asi nejste “jako ti fundamentalisté”, že?

Comments are closed.