Co je to ateismus


Slovo ateismus pochází z řeckého „atheos“, tedy a-theos, což znamená „bez boha“. Přirozená definice ateismu tedy říká, že ateismus je nevíra v Boha. Každý kdo v sobě nemá víru v žádného Boha je tedy ateistou.

Ateismus není ani víra, ani světonázor, ani ideologie, jak by mohla napovídat koncovka -ismus. Ateismus sám o sobě neimplikuje žádný názor na vznik Vesmíru, na vznik života, na morálku, atd.

Ateisty jsou například

1) lidé, kteří z nejrůznějších důvodů o možnosti existence Boha nikdy neslyšeli. Těm se říká implicitní ateisté.

2) lidé, kteří o možnosti existence Boha a o různých náboženstvích sice slyšeli, ale nepřikládají tomuto tématu velkou váhu. V Boha nevěří, a o celé záležitosti ani nepřemýšlejí. Do této skupiny lze zřejmě zařadit poměrně výraznou část Čechů.

3) lidé kteří možnou existenci Boha pokládají za téma hodné pozornosti, kteří o náboženství a o Bohu přemýšlejí, a kteří po zhodnocení jim známých argumentů došli k názoru, že víra v boha není opodstatněná.

4) lidé kteří pociťují jistotu že žádný Bůh neexistuje a otevřeně jeho existenci popírají.

Skupina (1) je jistě velmi málo početná (patří do ní např. některá přírodní etnika), ale o to důležitější a zajímavější je z teoretického hlediska.

Do skupiny (4) mohou patřit lidé indoktrinovaní nějakou ideologií, např. komunistickou. Jsou také docela zajímaví z teoretického hlediska (protože jejich postoje lze označit za jistý druh sekulární víry), a v praxi jde dnes o skupinu naprosto marginální. Autor tohoto textu neví o žádném ateistovi, kterého by sem bylo možné zařadit. Nepatří sem např. ani tak “skalní ateista” kterým je Richard Dawkins.

Pro nás budou důležité hlavně názory a argumenty skupiny (3).

Za povšimnutí stojí, že křesťané se s oblibou vymezují proti (dnes už spíše jen teoretické) skupině (4), protože z diskuze s příslušníky jiné (byť sekulární) víry lze vyjít neporažen mnohem snadněji, než z diskuze s člověkem, který má své postoje promyšleny a podepřeny racionálními argumenty…

208 thoughts on “Co je to ateismus

  1. Michal Post author

    Protestante, zeptám se jinak: máte k dispozici jakýkoliv výzkum, který by ukazoval, že u věřících křesťanů dochází k uzdravení z nějaké nemoci častěji, než u ostatních? Stačí jakýkoliv statisticky významný rozdíl…

    Předpokládám že takový nemáte, protože všechny snahy takový vliv prokázat, byly, co vím, neúspěšné. Přesně v souladu s ateistickou predikcí, a přesně v rozporu s křesťanskou predikcí.

    Jak si to vysvětlujete? Zdůrazňuji, že zde jde o výzkumy ex-post, tedy argument že “Bůh se nechce nechat zkoumat” zde nefunguje – ledaže by nějak dodatečně měnil ta čísla 🙂

  2. protestant

    Vysvětlení je prosté – proč by Bůh měl milovat křesťany více než ostatní?
    Gravitace přece také nepůsobí jen na ty co v ni věří.
    Víra není pokus získat nějakou výhodu. Víra je poděkování za to co pro nás Bůh dělá.

  3. Michal Post author

    Obávám se, že to co říkáte velmi dobře pokrývá statistika. My vůbec nepotřebujeme aby pomáhal vždycky, nebo každému. Stačilo by, kdyby modlitby měly JAKÝKOLIV měřitelný vliv!

    Jenže skutečnost je taková, že mezi skupinami věřících a nevěřících není ze statistického hlediska vůbec žádný rozdíl.

    Bůh jistě není automat, ale něco slíbil (viz. ten Mat 21:21) a slíbil to velmi jasně. To že není automat je za této situace dosti hloupá výmluva, nemyslíte? Nikdo přece nejsme automat – takže sliby už se nemusejí plnit? Fajn logika, opravdu… 🙂

  4. Michal Post author

    Protestante vy tak půvabně ignorujete ten verš co jsem napsal… 🙂

    Matouš 21
    21 Ježíš jim odpověděl: „Amen, říkám vám, když budete mít víru a nebudete pochybovat, nejenže budete moci tohle udělat fíkovníku, ale i kdybyste řekli této hoře: ‚Zvedni se a vrhni se do moře!‘ stane se to.
    22 Když budete věřit, dostanete, o cokoli v modlitbě požádáte.“

    Pokud měl bůh v plánu pomáhat všem bez rozdílu, proč tam potom je napsáno “když budete mít víru” a “nebudete pochybovat”?

    A k čemu je vůbec v takovém případě potřeba věřit?

  5. protestant

    problém je že se chováte jako fundamentalista, vytrhnete jeden dva verše a šermujete s nimi kolem sebe. Jenže pro skutečné pochopení je potřeba k vámi dodaným veršům znát ještě napríklad toto:

    Poodešel od nich, padl tváří k zemi a modlil se: “Otče můj, je-li možné, ať mne mine tento kalich; avšak ne jak já chci, ale jak ty chceš.”
    Matouš 26:39

    ….. a toto:

    Přijď tvé království. Staň se tvá vůle jako v nebi, tak i na zemi.
    Matouš 6:10

    … a mnoho dalšího.

    prostě z jednoho verše nelze dělat žádné závěry.

  6. Michal Post author

    … a? Jak z těch veršů Mt 26:39 a Mt 6:10 plyne, že verš Mt 21:21-22 neplatí?

    Boží vůle se klidně dít může – ale proč ta vůle není taková, aby lidem kteří v něj věří bylo pomoženo, tak jak Ježíš na mnoha místech slíbil? To přece vůbec není v rozporu.

    Kromě toho, pokud zde tvrdíte, že Bůh se vždy zachová naprosto jak chce, BEZ OHLEDU NA TO CO JINDE SLÍBIL A ŘEKL, pak je Nový Zákon a s ním i celá Bible jen cárem papíru. Nelze věřit ničemu z toho – neboť všechno může být úplně jinak, “pokud to tak bůh chtěl”… ta vaše myšlenka zjevně vede do pekel.

  7. protestant

    Vy byste evidentně rád svázal Boha nějakými pravidly a nařízeními. A nejlépe lidskými. Tj aby dělal co lidé chtějí. Ale to je velmi směšná představa. 🙂

  8. Michal Post author

    Ne, já si v žádném případě nemyslím, že věřící jsou blbí, ani že protestant je hloupý, že má nízké IQ, nebo cokoliv takového.

    Ze školy vím přinejmenším o jednom silně věřícím člověku, který má IQ prokazatelně vysoce přes 130, dost možná kolem 140 – a argumentoval v zásadě podobně jako Protestant. Rozhodně jakékoliv logické argumenty neměly na jeho víru nejmenší vliv – ačkoliv nebyl schopen je ani vyvrátit, ani nějak racionalizovat!

    Způsob myšlení inteligentních věřících lidí – to je to co zatím moc nechápu 🙂 Ale snažím se je pochopit… je to pro mě zajímavé téma.

  9. protestant

    Můžete být konkrétnější a uvést nějaký ten logický argument, který by měl mít vliv na víru? Podle mne by bylo zajímavé porovnat úvahy ateisty a věřícího v nějakém konkrétním případě.
    Mně to nedělá problém, protože znám obě strany té pomyslné (a neexistující) barikády.

  10. Michal Post author

    Protestant:

    Uvažme znovu ty Muslimy: oni věří, že k tomu aby se dostali do nebe, je třeba věřit, že Mohammed byl Prorok seslaný Bohem Alláhem, a jeho kniha, Korán, je autentické slovo Boží.

    Předpokládám, že Vy věříte v opak. Věříte, že k tomu abyste se dostali do nebe taková víra potřeba NENÍ.

    Shodli bychom se na tom, že BUĎ mají pravdu muslimové, NEBO Vy? Že tedy buď se mýlí stovky milionů muslimů, NEBO stovky milionů křesťanů?

  11. Colombo

    protestant: to máte mít slušné znalosti o matice, o nedostatku informace, pravděpodobnosti a možná i statistice.
    Zkoušel jste si projít některé studie, které tvrdí, že víra v Boha uzdravuje a že věřící jsou zdravější?

Comments are closed.